europese zaken

jongerenvertegenwoordigers

Het is belangrijk dat jouw stem gehoord wordt. Thuis, op school, in je gemeente, maar ook in de wereld, bijvoorbeeld bij de Europese Unie. De Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken spreken met Nederlandse jongeren over hun ideeën over Europa om daarna hun stem te vertolken bij de EU zelf.

De Jongerenvertegenwoordigers zijn zelf ook jongeren. Zij worden voor deze vrijwilligersfunctie gekozen voor een termijn van twee jaar. Er zijn dus altijd twee Jongerenvertegenwoordigers per thema, en acht in totaal. Het is een junior-senior systeem. Naast Europese Zaken zijn er Jongerenvertegenwoordigers op het gebied van Mensenrechten en Veiligheid, Duurzame Ontwikkeling en Biodiversiteit en Voedsel.

De meningen en ideeën van jongeren verzamelen de Jongerenvertegenwoordigers samen met een werkgroep door onder andere gastlessen en workshops op scholen te geven, evenementen te bezoeken en activiteiten op te zetten. Alle meningen en ideeën die de Jongerenvertegenwoordigers verzamelen bespreken ze met politici, beleidsmakers en binnen officiële regeringsdelegaties.


werkgroep europa

De werkgroep europa bestaat uit tien tot vijftien gedreven jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Zij ondersteunen de Jongerenvertegenwoordigers bij hun werk. Samen geven ze gastlessen op middelbare scholen en organiseren ze projecten en evenementen, zoals een scholenwedstrijd of een debatavond over Europa. Deze voeren ze zelf of samen met de Jongerenvertegenwoordigers (en vaak ook een samenwerkingspartner) uit. Via social media houden ze hun volgers op de hoogte van interessant en actueel Europees nieuws. De werkgroepen vergaderen eens in de twee of drie weken in Utrecht.


gastlessen

Zelf een gastles aanvragen bij de werkgroep Europese Zaken? Dat kan! Een gastles overEruopa van de werkgroep valt aan te passen aan elke klas. Je kan deze gastles aanvragen of meer informatie verkrijgen via [email protected] Ook kan je hier kijken op de website van de werkgroep duurzame ontwikkeling.


de jongerenvertegenwoordigers volgen

Je kan Hevien en Leverne volgen op hun Facebook of Instagram kanaal.

Leverne Nijman

Hevien Dahly


zelf doen?

Wil jij zelf actief worden als jongerenvertegenwoordiger of bij de werkgroep? Laat dan hier je gegevens achter, dan ontvang je een mail als er vacatures open staan.


meer weten?