mensenrechten en veiligheid

jongerenvertegenwoordigers

Het is belangrijk dat jouw stem gehoord wordt. Thuis, op school, in je gemeente, maar ook in de wereld, bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties. De Jongerenvertegenwoordigers Mensenrechten en Veiligheid spreken met Nederlandse jongeren om daarna hun stem te vertolken bij de Algemene Vergadering van de VN.

De Jongerenvertegenwoordigers zijn zelf ook jongeren. Zij worden voor deze vrijwilligersfunctie gekozen voor een termijn van twee jaar. Die verkiezing vindt voor de functie van Jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid elk jaar plaats tijdens de Nacht van de VN in november. Op die avond wordt één nieuwe Jongerenvertegenwoordiger gekozen. Deze functie duurt namelijk twee jaar. Er zijn dus altijd twee Jongerenvertegenwoordigers per thema, en acht in totaal. Het is een junior-senior systeem. Naast Mensenrechten en Veiligheid zijn er Jongerenvertegenwoordigers op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, Europese Zaken en Biodiversiteit en Voedsel.

De meningen en ideeën van jongeren verzamelen de Jongerenvertegenwoordigers samen met een werkgroep door onder andere gastlessen en workshops op scholen te geven, evenementen te bezoeken en activiteiten op te zetten. Alle meningen en ideeën die de Jongerenvertegenwoordigers verzamelen bespreken ze met politici, beleidsmakers en binnen officiële regeringsdelegaties. Als belangrijkste evenement gaan de Jongerenvertegenwoordigers Mensenrechten en Veiligheid naar de Algemene Vergadering van de Verengde Naties.


werkgroep

De werkgroep bestaat uit tien tot vijftien gedreven jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Zij ondersteunen de Jongerenvertegenwoordigers bij hun werk. Samen geven ze gastlessen op middelbare scholen en organiseren ze projecten en evenementen, zoals een scholenwedstrijd of een debatavond over VN. Deze voeren ze zelf of samen met de Jongerenvertegenwoordigers (en vaak ook een samenwerkingspartner) uit. Via social media houden ze hun volgers op de hoogte van interessant en actueel VN nieuws. De werkgroepen vergaderen eens in de twee of drie weken in Utrecht.


gastlessen

Zelf een gastles aanvragen bij de werkgroep VN Jongeren? Dat kan! Een gastles over radicalisering of over vrede en veiligheid van de werkgroep VN Jongeren valt aan te passen aan elke klas. Je kan deze gastles aanvragen of meer informatie verkrijgen via [email protected]


de jongerenvertegenwoordigers volgen

Je kan Hajar en Mert volgen op hun Facebook of Instagram kanaal.

Hajar Yagkoubi

Mert Kumru


zelf doen?

Wil jij zelf actief worden als jongerenvertegenwoordiger of bij de werkgroep? Laat dan hier je gegevens achter, dan ontvang je een mail als er vacatures open staan.


meer weten?