duurzame ontwikkeling

jongerenvertegenwoordigers

Het is belangrijk dat jouw stem gehoord wordt. Thuis, op school, in je gemeente, maar ook in de wereld, bijvoorbeeld bij de Verenigde Naties. De Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling spreken met Nederlandse jongeren over hun ideeën op het gebied van duurzaamheid om daarna hun stem te vertolken bij de Verenigde Naties en de Klimaattop.

De Jongerenvertegenwoordigers zijn zelf ook jongeren. Zij worden voor deze vrijwilligersfunctie gekozen voor een termijn van twee jaar. Die verkiezing vindt voor de functie van Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling elk jaar plaats tijdens de Nacht van de VN in november. Op die avond wordt één nieuwe Jongerenvertegenwoordiger gekozen. Deze functie duurt namelijk twee jaar. Er zijn dus altijd twee Jongerenvertegenwoordigers per thema, en acht in totaal. Het is een junior-senior systeem. Naast Duurzame Ontwikkeling zijn er Jongerenvertegenwoordigers op het gebied van Mensenrechten en Veiligheid, Europese Zaken en Biodiversiteit en Voedsel.

De meningen en ideeën van jongeren verzamelen de Jongerenvertegenwoordigers samen met een werkgroep door onder andere gastlessen en workshops op scholen te geven, evenementen te bezoeken en activiteiten op te zetten. Alle meningen en ideeën die de Jongerenvertegenwoordigers verzamelen bespreken ze met politici, beleidsmakers en binnen officiële regeringsdelegaties. Als belangrijkste evenementen gaan de Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties en naar de Klimaattop


werkgroep jong & duurzaam

De werkgroep jong & duurzaam bestaat uit tien tot vijftien gedreven jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Zij ondersteunen de Jongerenvertegenwoordigers bij hun werk. Samen geven ze gastlessen op middelbare scholen en organiseren ze projecten en evenementen, zoals een scholenwedstrijd of een debatavond over duurzaamheid. Deze voeren ze zelf of samen met de Jongerenvertegenwoordigers (en vaak ook een samenwerkingspartner) uit. Via social media houden ze hun volgers op de hoogte van interessant en actueel duurzaamheidsnieuws. De werkgroepen vergaderen eens in de twee of drie weken in Utrecht.


gastlessen

Zelf een gastles aanvragen bij de werkgroep duurzaamheid? Dat kan! Hun gastlessen vallen aan te passen aan elke klas. Je kan deze gastles aanvragen of meer informatie verkrijgen via [email protected] Ook kan je hier kijken op de website van de werkgroep duurzame ontwikkeling voor het volledige aanbod aan gastlessen.


de jongerenvertegenwoordigers volgen

Je kan Eefke en Aoife volgen op haar Facebook of Instagram kanaal.

Eefke van de Wouw

Aoife Fleming


zelf doen?

Wil jij zelf actief worden als jongerenvertegenwoordiger of bij de werkgroep? Laat dan hier je gegevens achter, dan ontvang je een mail als er vacatures open staan.


meer weten?