biodiversiteit en voedsel

jongerenvertegenwoordigers

Het is belangrijk dat jouw stem gehoord wordt. Thuis, op school, in je gemeente, maar ook op internationaal niveau. De Jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit & Voedsel spreken met zo veel mogelijk Nederlandse jongeren om daarna hun stem te vertolken bij de Verenigde Naties.

De visie en ideeën van jongeren verzamelen de jongerenvertegenwoordigers samen met de werkgroep via social media, maar ook door gastlessen en workshops op scholen te geven, evenementen te bezoeken en activiteiten op te zetten. Alle input die de jongerenvertegenwoordigers ophalen bespreken ze op internationale conferenties met politici en beleidsmakers. Voor Biodiversiteit en Voedsel is dat in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De jongerenvertegenwoordigers zijn zelf ook jongeren (18-24 jaar bij de start). Zij worden voor deze vrijwilligersfunctie gekozen voor een termijn van twee jaar. Na een selectieproces volgt een publieke verkiezing, waarbij Nederlandse jongeren hun stem kunnen uitbrengen. De finale vindt plaats tijdens de Nacht van de VN. Eva is de allereerste Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel. Tijdens de Nacht van de VN wordt haar collega verkozen.

Naast Biodiversiteit en Voedsel zijn er ook Jongerenvertegenwoordigers op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, Europese Zaken en Mensenrechten en Veiligheid. Per functie zijn er twee jongeren.


internationaal

Er wordt op dit moment onderhandeld over een nieuw mondiaal akkoord voor biodiversiteit, met doelstellingen voor alle landen voor het komende decennium. De VN jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit en Voedsel zijn daarbij betrokken. Ze zijn namens Nederlandse jongeren aanwezig bij de VN biodiversiteitsconferentie in Kunming, China, en geven input voor de voorbereidende bijeenkomsten. Daarnaast wordt in 2021 in Rome een grote Food Systems Summit georganiseerd, waar Nederland een actieve rol zal spelen en ook de jongerenvertegenwoordigers actief zijn.

Bij deze reist conferenties zijn de jongerenvertegenwoordigers officieel onderdeel van de Nederlandse delegatie (dat zijn meestal Nederlandse beleidsmakers, politici of ministers). Ze geven speeches, lobbyen, organiseren side-events, en spreken met zo veel mogelijk invloedrijke mensen. Ook werken ze veel samen met collega-jongerenvertegenwoordigers van andere landen. Zo zorgen ze ervoor dat er rekening wordt gehouden met de belangen en ideeën van jongeren.


een jongerenvertegenwoordiger uitnodigen als spreker of in de klas?

Dat kan! Jongerenvertegenwoordigers (en werkgroepleden) vertellen graag over hun functie, over de Verenigde Naties en jongerenparticipatie, en over biodiversiteit en voedsel. Een bijdrage daarvoor aan het JV-fonds wordt zeer op prijs gesteld. Contact Eva en geef aan wat jullie idee is.

email [email protected]

Connect op LinkedIn

de jongerenvertegenwoordigers volgen

Je kan Eva volgen op haar Facebook of Instagram kanaal.

Eva Koffeman


zelf doen?

Wil jij zelf actief worden als jongerenvertegenwoordiger of bij de werkgroep? Laat dan hier je gegevens achter, dan ontvang je een mail als er vacatures open staan.


meer weten?