kopkracht

Mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen! Hoe denken jongeren hierover? Wat betekent het als je een dag niet lekker in je vel zit? Wat voor tips kunnen jongeren elkaar geven om kopkracht te hebben en te houden?


Deze vragen en meer worden beantwoord in het peer2peer programma kopkracht. De ervaren prestatiedruk onder jongeren is in de afgelopen jaren twee keer zo hoog geworden. NJR wil met dit programma zorgen dat jongeren elkaar gaan helpen om meer kopkrachtig worden. Jongeren (16 - 20 jaar) worden opgeleid tot kopkracht ambassadeurs. Zij worden getraind en gecoacht door NJR Changemakers om als rolmodel aan de slag te gaan. Vervolgens geven zij workshops op hun eigen school of in hun wijk aan hun jongere peers (11 – 14 jarigen).

In het programma geven jongeren elkaar tips en handvatten om veerkrachtig te worden, zijn en blijven. Ze worden bewust dat het net zo belangrijk is om te werken aan een gezonde geest, als aan een gezond lichaam. Ook wordt hen gevraagd hoe zij tegen dit onderwerp aankijken en hoe ze de aanpak op school of in de wijk graag anders zien.

Samen met jongeren zorgen we voor een generatie met kopkracht!


kopkracht light


Sinds kort is het ook mogelijk voor scholen en jongerenwerkorganisaties om deel te nemen aan een kortere, maar toch krachtige versie van het programma. Vanwege de coronacrisis zagen we de noodzaak om extra flexibiliteit aan te brengen in ons aanbod. En dit is gelukt!

Met kopkracht light gaan jongeren aan de slag met een online kopkracht training, die zij zelfstandig via laptop, telefoon of tablet volgen. Tijdens de training krijgen jongeren allerlei tips over hoe je lekker in je vel kan zitten en hoe je met je emoties kan omgaan. Het is een laagdrempelige, afwisselende online module van ongeveer 30-45 minuten met filmpjes van onze kopkracht trainer Caro en kopkrachtpatser Harmen. Deze jongeren geven de deelnemers een aantal opdrachten en vragen mee. De deelnemende jongeren gaan dus ook echt actief aan de slag.

Na de online training volgt een gezamenlijke mini-workshop in de klas of groep, onder leiding van een NJR trainer. Deze duurt ongeveer 50 minuten. Vervolgens krijg je als docent of jongerenwerker tips & materiaal mee om het thema steeds opnieuw in de klas of groep bespreekbaar te maken.

Heb jij ook behoefte om het thema mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken? En zie jij ook door de impact van de coronacrisis hoe belangrijk dit is? Neem contact met ons op voor meer informatie.


meer informatie?

Voor meer informatie neem je contact op met Marloes ([email protected]) of Madelein ([email protected])

Kopkracht wordt gemaakt in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma en Presikhaaf University.


meer weten?

Madelein van der Ploeg

Marloes Bos