mental health

projecten van NJR

Mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen! Maar hoe denken jongeren hierover? Wat hebben zij nodig om lekker in hun vel te zitten? NJR helpt jongeren om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en goede zorg te krijgen als dat nodig is.


Het kan best lastig zijn om over je gevoel te praten als het niet zo lekker met je gaat. Wij vinden het belangrijk dat jongeren op school, met vrienden en (waar nodig) met hulpverleners kunnen praten over hun mentale gezondheid. Het gaat dan niet alleen om het voorkomen en oplossen van problemen, maar juist ook over het vergroten van het mentaal welzijn onder jongeren. Want: je hebt niet alleen een lichamelijke, maar ook een mentale gezondheid. Allebei hartstikke belangrijk.

Wij geloven bij NJR in de kracht van jongeren. We gebruiken de peer-to-peer aanpak om jongeren te helpen met andere jongeren in gesprek te gaan over mentale gezondheid. Daarnaast delen jongeren die ervaring hebben met het zorgsysteem hun verhalen en visie op hoe het beter kan met professionals, onderzoekers en beleidsmakers.


Benieuwd naar hoe dat er afgelopen jaren uitzag?

Klik hier voor een overzicht van 2021 en hier voor een overzicht van 2022!

mental_health_logo_tekengebied_1.png

projecten van NJR over mentale gezondheid


kopkracht


Kopkracht helpt jongeren om mentaal gezond te worden en te blijven. Hoe? Door middel van interactieve trainingen en workshops voor én door jongeren. Jonge trainers van NJR leiden bovenbouwleerlingen op tot peertrainers. Zij geven hun kennis weer door aan leerlingen in de onderbouw.

In het programma gaat het bijvoorbeeld over hoe je met emoties en tegenslagen omgaat, of je lekker in je vel zit en of je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn. En net als dat je wel eens ziek bent, is het ook normaal om je soms niet goed te voelen. Tijdens de workshop krijgen jongeren concrete tips van elkaar om aan hun kopkracht te werken.

Lees hier meer over de kopkracht trainingen.


Aan de slag met kopkracht bij jou op school? Neem contact op met Marloes Bos via [email protected]

geel.jpg


de vraagbaak

De vraagbaak is een initiatief van NJR en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Met dit onderzoekspanel verzamelen we via anonieme online vragenlijsten ervaringskennis van jongeren en jongvolwassenen. De peilingen gaan over mentale gezondheid, behandelingen, psychische kwetsbaarheden en allerlei andere thema’s uit de jeugd-GGZ. De resultaten delen we met iedereen die het iets aangaat, zoals hulpverleners, beleidsmakers, onderzoekers en docenten. Zo dragen we samen bij aan betere zorg voor jongeren met psychische problemen.

Wil je meer weten over de vraagbaak? Stuur een mailtje naar Celesta Kasper via [email protected]

blauw.jpg


great minds


Mentale gezondheid is een hot topic. Jongeren willen op hun eigen manier aan de slag met het thema, daarom starten we in september met ons nieuwe project Great Minds. Ook binnen dit project werken we peer-to-peer. Jongeren richten bij Great Minds hun eigen actiegroep op binnen hun school. Samen organiseren zij activiteiten of events rondom mentale gezondheid. Helemaal vanuit hun eigen idee en over wat zij belangrijk vinden. Maar ze hoeven dit niet alleen te doen: ze krijgen hulp van NJR in de vorm van training en coaching. Zo halen ze het beste uit zichzelf.

Een voorbeeld van een activiteit van een Great Minds groep, is het geven van een kopkracht workshop. Of een postercampagne, podcast, TikTok filmpjes, filmavond of kickboks workshop. Of meerdere activiteiten of events, dat kan natuurlijk ook.


Wil jij een Great Minds actiegroep starten bij jou op school? Neem dan contact op met Mounir Chadli via [email protected]

groen.jpg


jongerenpanel mentale gezondheid

In maart 2022 lanceerden we het jongerenpanel mentale gezondheid. Een groep jongeren werkt, samen met beleidsmakers, onderzoekers en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan de preventie van mentale klachten onder jongeren. Dat doen ze vanuit eigen ervaringen. Want er is al veel aandacht voor de ggz, maar nog te weinig voor preventie. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Wil je meer weten over het jongerenpanel mentale gezondheid? Neem contact op met Thomas Stap via [email protected]

geel.jpg


hoofdzaken


Steeds meer jongeren hebben hulp nodig als het gaat om hun mentale welzijn: de vraag naar hulpverleners stijgt. En als je hulp nodig hebt, dan zou je niet op een lange wachtlijst moeten belanden. Er moet dan juist aandacht zijn voor wie jíj bent als persoon en wat jíj op dat moment nodig hebt. Los van labels en diagnoses: de hulp zou iets moeten doen aan de onderliggende oorzaken, niet alleen aan symptoombestrijding!

Hoofdzaken is een panel van 35 jongeren die hun ervaring in de GGZ inzetten om de wereld een stukje beter te maken voor jongeren met psychische klachten. Wat ze precies doen? Ze delen hun verhaal met zorgprofessionals, denken mee met beleidsmakers en geven gastlessen.

De jongeren van Hoofd­zaken willen de geestelijke gezondheidszorg verbeteren voor anderen en voorkómen dat ze in die situatie terecht komen. Om ze hierbij te ondersteunen, helpen we de jongeren om te ontdekken waar ze goed in zijn. Ook trainen we ze om hun verhaal te delen op een manier die impact maakt. Zo zetten ze de kracht van kwetsbaarheid in op een manier die ongekend is. En dat werkt.


Meer lezen over het Hoofdzaken panel? Dat doe je hier.


meer weten?

wij werken aan mentale gezondheid bij NJR:

Marloes Bos

Thomas Stap

Mounir Chadli

Celesta Kasper

Marloes Lauf

Noa Zange