mentale gezondheid

projecten van NJR

Mentale gezondheid is belangrijk voor iedereen! Maar hoe denken jongeren hier over? Wat hebben zij nodig om lekker in hun vel te zitten? NJR helpt jongeren om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en goede zorg te krijgen als dat nodig is.


Het kan best lastig zijn om over je gevoel te praten als het niet zo lekker met je gaat. Je hebt misschien het idee dat je de enige bent of dat er iets mis is met je, terwijl we hier allemaal wel eens mee te maken krijgen.

Wij vinden het belangrijk dat je op school, met vrienden en waar nodig met hulpverleners kunt praten over hoe het met je gaat. Het gaat dan niet alleen om het voorkomen en oplossen van problemen, maar júist ook over het vergroten van het mentaal welzijn onder jongeren. Want: je hebt niet alleen een lichamelijke, maar ook een mentale gezondheid. Allebei hartstikke belangrijk.

Steeds meer jongeren hebben hulp nodig als het gaat om hun mentale welzijn: de vraag naar hulpverleners stijgt. En als je hulp nodig hebt, dan zou je níet op een lange wachtlijst moeten belanden. Er moet dan juist aandacht zijn voor wie jíj bent als persoon en wat jij op dat moment nodig hebt. Los van labels en diagnoses: de hulp zou iets moeten doen aan de onderliggende oorzaken, niet alleen aan symptoombestrijding!

Wij geloven bij NJR in de kracht van jongeren. We gebruiken de peer-to-peer aanpak om jongeren te helpen met andere jongeren in gesprek te gaan over mentale gezondheid. Daarnaast delen jongeren die ervaring hebben met het zorgsysteem hun verhalen en visie op hoe het beter kan met professionals, onderzoekers en beleidsmakers.


projecten van NJR over mentale gezondheid


kopkracht


Met het programma kopkracht helpen we jongeren zich bewust te worden van hun mentale gezondheid. We geven ze de tools om lekker in hun vel te zitten én te blijven. Kopkracht is een gratis, laagdrempelig online of offline workshop voor jongeren van 12-15 jaar. In het fysieke programma werken we met een peer-to-peer-to-peer proces, waarin jongeren van verschillende leeftijden elkaar helpen om zich meer bewust te zijn van hun mentale gezondheid.

Kopkracht gaat bijvoorbeeld over hoe je met emoties en tegenslagen omgaat, of je lekker in je vel zit en of je het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn. En net als dat je wel eens ziek bent, is het ook normaal om je soms niet goed te voelen. Tijdens de workshop krijgen jongeren concrete tips om aan hun kopkracht te werken!

Lees hier meer over de kopkracht trainingen.


Aan de slag met kopkracht bij jou op school? Neem contact op met Marloes Bos via [email protected]great minds


Mentale gezondheid is een hot topic. Jongeren willen op hun eigen manier aan de slag met het thema, daarom starten we in september met ons nieuwe project Great Minds. Ook binnen dit project werken we peer-to-peer. Jongeren richten bij Great Minds hun eigen actiegroep op binnen hun school. Samen organiseren zij activiteiten of events rondom mentale gezondheid. Helemaal vanuit hun eigen idee en over wat zij belangrijk vinden. Maar ze hoeven dit niet alleen te doen: ze krijgen hulp van NJR in de vorm van training en coaching. Zo halen ze het beste uit zichzelf.

Een voorbeeld van een activiteit van een Great Minds groep, is het geven van een kopkracht workshop. Of een postercampagne, podcast, TikTok filmpjes, filmavond of kickboks workshop. Of meerdere activiteiten of events, dat kan natuurlijk ook.


Wil jij een Great Minds actiegroep starten bij jou op school? Neem dan contact op met Madelein van der Ploeg via [email protected]NJR hoofdzaken


Steeds meer jongeren hebben hulp nodig als het gaat om hun mentale welzijn: de vraag naar hulpverleners stijgt. En als je hulp nodig hebt, dan zou je niet op een lange wachtlijst moeten belanden. Er moet dan juist aandacht zijn voor wie jíj bent als persoon en wat jíj op dat moment nodig hebt. Los van labels en diagnoses: de hulp zou iets moeten doen aan de onderliggende oorzaken, niet alleen aan symptoombestrijding!

NJR Hoofdzaken is een panel van 35 jongeren die hun ervaring in de GGZ inzetten om de wereld een stukje beter te maken voor jongeren met psychische klachten. Wat ze precies doen? Ze delen hun verhaal met zorgprofessionals, denken mee met beleidsmakers en geven gastlessen.

De jongeren van NJR Hoofd­zaken willen de geestelijke gezondheidszorg verbeteren voor anderen en voorkómen dat ze in die situatie terecht komen. Om ze hierbij te ondersteunen, helpen we de jongeren om te ontdekken waar ze goed in zijn. Ook trainen we ze om hun verhaal te delen op een manier die impact maakt. Zo zetten ze de kracht van kwetsbaarheid in op een manier die ongekend is. En dat werkt.


Meer lezen over het Hoofdzaken panel? Dat doe je hier.


meer weten?

wij werken aan mentale gezondheid bij NJR:

Naomi den Besten

Jamila Barry

Marloes Bos

Madelein van der Ploeg

Vincent Vegt (financiën & organisatie)

Hanna Gonsalves (jongereninspraak)