VER_sterk

Op 22 november vond VER_sterk plaats: hét NJR-event over lokale jongerenparticipatie. Deze keer waren we in De Stadstuin Werkspoorfabriek in Utrecht. Op deze mooie locatie kwamen meer dan 150 jongeren, professionals en beleidsmakers samen voor een dag vol inspirerende workshops, een World Café, speeddates en nog veel meer!

Een overzicht:

  • De World Café methode werd ingezet om het met z’n allen te hebben over betekenisvolle jongerenparticipatie. NJR’s Saptarshi Chowdhury Barua en Faraaz Ramdjanbeg vertelden over de nieuw ontwikkelde bouwstenen om betekenisvolle jongerenparticipatie te realiseren. De aanwezigen praatten vervolgens in groepjes door over hoe zij de bouwstenen kunnen toepassen om jongeren nóg beter te betrekken bij alles wat ze doen.
  • Local Collective, Democracy Reloading, Triple ThreaT.nl, Young Minds Utrecht, 125Procent en de Haagse Jongerenambassadeurs gaven verschillende soorten inspirerende workshops.
  • Bezoekers konden een VER_sterkende smoothie halen bij de smoothiebar, testen hoe _sterk ze waren bij de Kop van Jut, speeddaten met jongeren of een digitaal visitekaartje maken.
  • Politici Marijke Synhaeve (D66) en Dane Harris (SP) waren te gast om prikkelende vragen van host Lysanne van Schaik en het publiek te beantwoorden. Hoe gaat de politiek om met lokale jongerenparticipatie en hoe zouden zij het aanpakken?
  • Elise Richards, Merci van der Clous, Neo Jansen en Zoësasa Thompson dansten de sterren van de hemel.
  • Wethouder Eva Oosters reikte het jeugdlintje aan Zahraa Alamari. Totaal verrast gaf Zahraa een speech waarmee ze iedereen ontroerde!

De belangrijkste conclusie:
Er valt nog veel te leren over betekenisvolle jongerenparticipatie, zowel van lokale ervaringen, als van internationale voorbeelden. Het is belangrijk om ruimte te maken voor de ideeën en initiatieven van jongeren zelf, zodat zij een gevoel van autonomie en eigenaarschap ervaren. Zet in op verbinding, juist ook tussen jongeren, en op de bijzondere functie die talentontwikkeling, rolmodellen en community building kunnen hebben.


Benieuwd naar de aftermovie? Check 'm hieronder!


magazine

Ook is er een heel magazine uitgekomen in het kader van de thema's rondom VER_sterk. Dat kan je hier lezen!


VER_sterk werd mede mogelijk gemaakt door:


meer weten

Lees verder