nationale jeugdstrategie

Torenhoge huurprijzen en enorme woningtekorten, boodschappen die iedere keer weer duurder worden, de klimaatcrisis die een schaduw werpt over je toekomst. Het is niet makkelijk om nu jong te zijn. Sterker nog: dit is de eerste generatie die het slechter gaat krijgen dan de vorige. Als jongere voelt het soms alsof je vastzit in een systeem dat tegen je is. En dat moet veranderen. Met een nationale jeugdstrategie pakken we de problemen waar jongeren mee kampen effectief en structureel aan. Dat doen we natuurlijk samen met jongeren zelf. Want jongeren verdienen beter!


waarom een jeugdstrategie

Veel jongeren worden geraakt door een opeenstapeling van problemen in Nederlands beleid. Denk bijvoorbeeld aan de woningnood, klimaatcrisis en geldzorgen waardoor jongeren belemmerd worden in hun kansen en autonomie. Als gevolg hiervan is ook het mentaal welzijn van jongeren de afgelopen jaren verslechterd. Een derde van de jongeren heeft last van psychische klachten, één op de zes kampt zelfs met suïcidale gedachten.

Als samenleving schieten we tekort. De beslissingen die worden genomen in Den Haag hebben impact op de jonge generatie en we doen te weinig om jongeren een sterke basis te geven. Op dit moment worden jongeren niet goed genoeg meegenomen in politiek en beleidsvorming.

De problemen waar jongeren mee te maken hebben zijn complex en met elkaar verweven. Het kost tijd om te ontdekken wat de oorzaken van de problemen zijn, en hoe we ze kunnen oplossen. Dit moeten we goed aanpakken, en daarom moet er een nationale jeugdstrategie komen. Een strategie die kabinetoverstijgend is en die ongeacht wie er in de Tweede Kamer zit wordt opgevolgd.


zo zien we het voor ons

Met de jeugdstrategie willen we de positie van jongeren structureel verbeteren. Op de korte, maar vooral ook op de lange termijn.

Dit zijn drie belangrijke uitgangspunten:

  1. Doe onderzoek naar de behoeften van jongeren. Zo kom je dichter bij de kern van het probleem dat je wil oplossen.
  2. Een jeugdstrategie is per definitie domeinoverstijgend. Daarom is het belangrijk dat alle betrokken ministeries goed met elkaar samenwerken aan de ontwikkeling en uitvoering van de jeugdstrategie.
  3. Niets over jongeren, zonder jongeren. Het is belangrijk dat jongeren betrokken worden bij het ontwerpen van een jeugdstrategie. Zij zijn de expert van hun eigen leefwereld.


de nationale jeugdstrategie wordt ondersteund door:


meer info?

Download hier onze twopager over de jeugdstrategie.


benieuwd hoe verder?

Volg ons op Instagram of LinkedIn en houd deze pagina in de gaten.

Wil je op de hoogte worden gehouden over de ontwikkeling van de jeugdstrategie? Laat hier je e-mailadres achter en join the movement!


laatste updates


iemand spreken over de jeugdstrategie?

Neem contact op met:

Kimberley Snijders (voorzitter)

email [email protected]

Connect op LinkedIn

meer over njr