luister nú naar de behoeftes van jongeren

NJR roept alle politieke partijen op om nú te luisteren naar de behoeftes van jongeren
11 juli 2023

Onze voorzitter Kimberley Snijders was dinsdag 11 juli te gast bij Spraakmakers op NPO radio 1 om te vertellen hoe de nieuwe generatie kijkt naar de huidige politieke context en de vraag “Hoe nu verder?”. De val van het kabinet biedt kansen om jongeren hoger op de prioriteitenlijst te zetten. En om dit voor elkaar te krijgen moeten jongeren van zichzelf laten horen.

NJR maakt zich grote zorgen om de sociaaleconomische positie van jongeren, de beperkte invloed die zijkunnen uitoefenen op besluitvorming en hun mentale gezondheid. De grote uitdagingen op de woningmarkt, arbeidsmarkt en in het onderwijs en de zorg kunnen we niet los van elkaar aanpakken. De verantwoordelijke beleidsmakers moeten dit samen met jongeren de komende jaren structureel gaan verbeteren. Dit kan met behulp van een nationale jeugdstrategie.

Verschillende landen gingen ons al voor. Zo heeft Duitsland een domeinoverstijgende jeugdstrategie die gericht is op de lange termijn en 163 concrete maatregelen bevat. In België is de minister van jeugd verantwoordelijk voor het opstellen van een jeugdstrategie en is het zelfs wettelijk verankerd dat dit in samenspraak met jongeren moet gebeuren. Kortom: het is de hoogste tijd dat Nederland ook aan de slag gaat!


"Ik denk dat politici echt het land in moet gaan om breed het geluid van jongeren op te halen, en ik denk dat dat op dit moment onvoldoende gebeurt."


Politieke partijen kunnen de koers van Nederland niet bepalen zonder de input van jongeren. NJR roept daarom alle politieke partijen op om de belangen van jongeren serieus te nemen en de ontwikkeling van een nationale jeugdstrategie te omarmen, en ook in hun verkiezingsprogramma's op te nemen. Samen optrekken of meer weten? Stuur een bericht naar onze voorzitter [email protected].


[Klik hier om deel 1 van het radiofragment terug te luisteren]

[Klik hier om deel 2 van het radiofragment terug te luisteren]

Kimberley Snijders (voorzitter)