5x brainstormtips

bouwsteen 3: kwaliteit van projecten en adviezen

Samen nadenken over nieuwe oplossingen is hartstikke leuk, maar soms is het nog best lastig om echt aan de slag te gaan. Daarom hebben we een paar brainstormtips op een rijtje gezet:


 • Zorg voor een goede, centrale vraag.
  Bedenk vooraf goed waar je precies antwoorden/oplossingen voor wil vinden: wat is het doel van de brainstorm? Een goede vraag is duidelijk, maar laat tegelijkertijd ruimte voor meerdere (creatieve) oplossingen.

 • Denk vanuit verschillende rollen.
  Dus de ene keer draag je oplossingen aan vanuit jezelf, de volgende ronde probeer je te bedenken wat iemand anders zou bedenken, bijvoorbeeld je zusje van 12, de jongen uit je voetbalteam die in een andere wijk woont, je klasgenoot met die bijzondere hobby of je buurvrouw van 53 jaar.

 • Werk met tijdslimieten.
  Zet een timer aan en laat iedereen in korte tijd zo veel mogelijk ideeën opschrijven. Er wordt nog niets besproken, alleen geschreven! Door met tijdsdruk te werken zul je vooral vanuit je gevoel reageren, waarmee je soms tot de beste en meest interessante ideeën komt! Ook is dit een handige methode om in korte tijd meerdere vragen te behandelen. Zorg wel dat je genoeg tijd vrijmaakt om de antwoorden en ideeën met elkaar te bespreken.

 • Bouw voort op ieders ideeën.
  Soms kan het ene idee de inspiratiebron voor een nóg beter idee vormen. Maak dus gebruik van elkaars inzichten, door bijvoorbeeld ideeën op post-its te schrijven en deze vervolgens door te geven. Anderen kunnen dat dan aanvullen om de oplossingen nog beter/creatiever/vernieuwender te maken.

 • Vraag hulp aan je superheld.
  Wil je helemaal creatief aan de slag? Laat dan jouw favoriete superheld een oplossing voor jullie probleem bedenken! Oftewel, bedenk hoe jouw ultieme held het probleem zou aanpakken en welke super powers hiervoor nodig zijn. Ook leuk: laat iedereen in een passend kostuum verschijnen. Fun én inspiratie gegarandeerd.


geel.jpg


wil je meer lezen over de kwaliteit van projecten en adviezen?

klik op een andere bouwsteen