veelgestelde vragen

Sprint

Wil je je aanmelden, maar heb je nog een vraag? Check dan eerst of je vraag hieronder tussen de veelgestelde vragen staat!


Heb je toch nog een andere vraag? Stel 'm dan aan projectleiders Nusret & Kirsten via [email protected]


Hoe wordt mijn aanmelding beoordeeld?

Iedereen is welkom bij Sprint. We kijken niet naar je studie/werkervaring, woonplaats, of je cv, maar we zijn vooral benieuwd naar je motivatie om mee te doen. Wat wil je leren of meemaken? Op basis daarvan en het aantal aanmeldingen gaan we een selectie maken. We kijken dus naar welke profielen het beste passen bij ons programma-aanbod.


Hoe word ik begeleid en wie is mijn contactpersoon?
Tijdens jouw Sprint krijg je persoonlijke begeleiding van de begeleiders van de Sprint-organisatie waar je je Sprintje trekt. Je doet mee aan projecten en dat doe je altijd in een groep met andere Sprinters. Voor vragen die met je projecten te maken hebben, moet je dus bij de begeleider van je Sprint-organisatie zijn. Voor alle andere vragen kun je terecht bij de projectleider(s) van Sprint bij NJR.


Hoe zit het met die tracks?
Als je je gaat aanmelden, vragen we je om een voorkeur door te geven. Sprint bestaat uit 4 tracks. Bij elke track zijn er maatschappelijke (jongeren)organisaties betrokken die passen bij de thema’s van die track. Dus afhankelijk van jouw track, wordt je geplaatst bij een organisatie uit jouw track. Je gaat dus 4 maanden vrijwilligerswerk doen bij een Sprint organisatie die past bij jouw gekozen track!


Wordt er nog een Sprint georganiseerd en kan ik dan meedoen?

Het kan gebeuren dat we je door een grote hoeveelheid aanmeldingen niet kunnen plaatsen voor Sprint. Of misschien komt het jou beter uit om een andere keer mee te doen. Dat kan. We nodigen je uit om dan met de volgende Sprint mee te doen! De huidige Sprint waar je je voor kan aanmelden is van maart 2022 t/m juni 2022.


Hoe werk je mee aan een project van een Sprint organisatie?

Bij de Sprint-organisatie waar je bent ingedeeld doe je 4 maanden mee aan een project. Dit project kan van alles zijn. Wees gerust, we delen je in op basis van de onderwerpen die jij interessant vindt, de dingen die je wil leren of activiteiten waar jij bij betrokken wil zijn. Bij elke organisatie zitten we boordevol ideeën. Je kan aansluiten bij een bestaand project of je wordt gevraagd om iets nieuws op te zetten. Van het organiseren van events tot het bijwonen van meetings. Schrijven, onderzoek doen, het produceren van (social media) campagne… het kan allemaal. Elke Sprinter zal ertoe doen.


Kan ik ook meedoen als ik ver weg woon of niet in de Randstad woon?

Natuurlijk! We moedigen elke jongere in de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar in heel Nederland aan om zich aan te melden. Woonplaats doet er niet toe, motivatie wel. By the way: door de coronamaatregelen vinden in principe alle gezamenlijke bijeenkomsten online plaats en wanneer de maatregelen dat toelaten, spreken we in (beperkte) aantallen fysiek af. Deze bijeenkomsten zijn dan vooral in of rondom de grote steden in de Randstad. Natuurlijk houden we bij het plannen van deze fysieke bijeenkomsten rekening met eventuele reistijd van deelnemers.

Ik wil heel graag meedoen maar ik heb op woensdag overdag les. Kan ik nu niet meedoen aan Sprint?
We zouden het zonde vinden als je niet meedoet aan Sprint omdat je op woensdag overdag school hebt. Daarom denken we graag met je mee voor een oplossing. Goed om te weten is dat er bij eerdere Sprint-trajecten ook jongeren hebben meegedaan die op woensdag gewoon naar school moesten. Sprint is een Maatschappelijk Diensttijd-project. Als je op school vertelt dat je hieraan meedoet en daarom een vrijstelling wilt aanvragen om naar een werkbezoek te kunnen dan is onze ervaring dat de meeste scholen hiervoor open staan. Ook kunnen wij eventueel een brief schrijven om je verzoek te ondersteunen. Daarnaast zullen wij altijd vragen of we de werkbezoeken (indien deze online zijn) mogen opnemen. In dat geval kan je het werkbezoek altijd terugkijken. Mocht bovenstaande niet lukken en je écht niet bij de werkbezoeken aanwezig kunt zijn, dan willen we je nog steeds aanmoedigen om je aan te melden voor Sprint. Wij geloven dat Sprint ook zonder de werkbezoeken een hele waardevolle ervaring voor je zal zijn.


Wie zijn mijn mede-Sprinters en hoe groot is de groep?

De andere deelnemers zijn allerlei soorten jongeren. De groep is super divers. Het zijn vaak jongeren die iets willen leren, (vrijwilligers)werkervaring willen opdoen, willen ervaren hoe het eraan toe gaat bij maatschappelijke organisaties en iets betekenisvols naast hun werk, school of studie willen doen.

Tijdens elk Sprint traject kunnen maximaal 70 Sprinters meedoen. Deze deelnemers komen uit heel Nederland en we verdelen ze in hun track naar keuze. Uiteindelijk kom je terecht in een groep van maximaal 20 deelnemers. Tijdens Sprint kom je hen vooral tegen tijdens je vrijwilligerswerk en andere gezamenlijke bijeenkomsten.


Ontvang je vrijwilligersvergoeding als je meedoet aan Sprint?

Ja! Je bouwt (vrijwilligers)werkervaring, volgt waardevolle trainingen en masterclasses, legt legit werkbezoeken af, ontvangt een certificaat en je wordt er ook nog eens voor betaald. In de 4 maanden dat je je Sprintje legt, ontvang je per maand €50 aan vrijwilligersvergoeding. Daarnaast krijg je ook reiskostenvergoeding op basis van 2e klas OV.


Krijg ik een certificaat?
Ja, en wat voor een! Bij een succesvolle afronding van Sprint krijg je een certificaat van deelname. Hierop staat wat je allemaal hebt gedaan en dat Sprint een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) project is. Staat ‘ie dus te shinen op je cv.


Houden jullie rekening met de coronamaatregelen?

Sowieso, want wij willen er ook snel van af zijn. Alle gezamenlijke bijeenkomsten (dus trainingen, masterclasses en werkbezoeken) van Sprint vinden online plaats en daar waar het kan regelen we dingen offline. Dus wanneer de maatregelen dat toelaten, spreken we in (beperkte) aantallen fysiek af. Natuurlijk doen we ons uiterste best om de online bijeenkomsten zo interactief en interessant mogelijk te organiseren, zodat je ondanks de afstand nog steeds die toffe Sprint ervaring krijgt.


eerst meer weten?