inspirerende voorbeelden

bouwsteen 8: participatievormen

Afkijken mag! Laat je inspireren door deze bestaande initiatieven. Voor je het weet staat jóuw nieuwe plan hier ook tussen:


Jongerentop010: Speak up

Jongeren uit alle delen van Rotterdam gaan tijdens de Jongerentop010 met elkaar in gesprek over de impact van corona op hun leven en de manier waarop zij en hun omgeving hiermee om kunnen gaan. De leden van Young010 (de lokale jongerenraad) dragen gespreksthema's aan, denken mee over de communicatie en organisatie en helpen om zo veel mogelijk Rotterdamse jongeren te bereiken.


Young Perspective

Young Perspective is hét jongerennetwerk in Limburg voor cliëntenraden, jeugdraden en leerlingenraden. Zij organiseren activiteiten die verschillende initiatieven versterken en met elkaar in contact brengen, om kennisdeling en ervaringsuitwisseling te stimuleren.

Young Amsterdam

Young Amsterdam is een actief jongerenplatform in Amsterdam. Het biedt jongeren uit de buurt, tussen de 15 en 27 jaar, mogelijkheden om hun talent te ontwikkelen en anderen te inspireren. Zo helpt Young Amsterdam de jongeren programma's te organiseren over thema's die ze zelf aandragen, zoals politiek, werkgelegenheid en talentontwikkeling.


Speaking Minds

Bij Speaking Minds krijgen jongeren een actieve stem in het lokale beleid. De gemeente hoort wat er leeft bij jongeren van het mbo, vmbo of praktijkonderwijs. De jongeren maken kennis met de lokale en landelijke politiek, leren zich uit te spreken, hun mening te geven en voor zichzelf op te komen.


JLA_afbeeldingen7.png

Ook nog wat ideeën van participatievormen binnen een (jongeren)raad:


  • "Wij zijn nu bezig met de gemeente om in de stijl van Tinder een jongerenpeiling op te zetten. Laagdrempelig toegankelijk."

  • "Wij doen mee aan verschillende activiteiten zoals debatten, jongerenpanels en talentenshows."

  • "We organiseren een project op een mbo-school om deze leerlingen ook te betrekken bij wat we doen.

  • "Een combinatie van een jongerenpanel en contact via social media werkt voor ons het beste."

meer lezen over de verschillende vormen van participatie?

klik op een bouwsteen!