wat is schijnparticipatie?

bouwsteen 7: draagvlak binnen de gemeente of provincie

Yesss, je bent met een raadslid op de foto geweest én ze hebben beloofd om naar je plan te kijken. Het gaat lekker met participeren: in jouw gemeente luisteren ze écht naar de ideeën van jongeren. Of... toch te vroeg gejuicht? Gevalletje schijnparticipatie?

quote_11.jpg

Schijnparticipatie betekent dat het líjkt alsof je mee mag doen en je stem ertoe doet, maar in werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Er gebeurt niks met jouw plannen. Dit is helaas vaker dan je denkt het geval met de input van jongeren. Soms zie je de rode vlag al duidelijk wapperen. Om ervoor te zorgen dat jij niet in die valkuilen trapt, hebben we ze voor je op een rijtje gezet:


afkopen

Soms lijkt het alsof jongeren een stem krijgen, maar hebben ze eigenlijk helemaal geen invloed gehad op het proces. Bijvoorbeeld als de gemeente besluit om een jeugdhonk op te richten, zelf gaat bedenken welke activiteiten daar nodig zijn en dan uiteindelijk de jongeren de naam van het jeugdhonk laat kiezen. Nou, joepie. Die jongeren hadden liever meegedacht over de inrichting en activiteiten van het honk.


decoratie

Als jongeren worden opgetrommeld om aanwezig te zijn bij een event of activiteit, zonder dat zij hier een rol hebben, wordt dat ook wel ‘decoratie’ genoemd. Bij NJR noemen we dit soms gekscherend ‘een blik jongeren opentrekken’. Het staat leuk, lekker fris en begaan, maar dat de input van jongeren niet écht iets bijdraagt, heeft natuurlijk weinig zin.


manipulatie

Er is sprake van manipulatie wanneer jongeren worden ingezet voor een project of actie vanuit volwassenen, waarbij zij zelf geen idee hebben wat het gevolg van de actie is. Er is geen terugkoppeling, bijvoorbeeld. Jongeren zijn eigenlijk maar heel minimaal betrokken bij een klein onderdeel van een plan.


quote_12.jpg

Benieuwd welke vormen dan wél zorgen voor betekenisvolle participatie? Dat kun je zien aan de participatieladder van Robert Hart!


meer lezen over het draagvlak binnen de gemeente of provincie?

klik op een bouwsteen!