brussels by bike

Op de fiets van Groningen naar Brussel om de meningen van jongeren direct te horen en vervolgens te overhandigen aan Nederlandse & Europese beleidsmakers en politici. Van 18 mei tot en met 1 juni 2022 zijn Leah en Leverne (Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken) van Groningen naar Brussel gefietst. Dik 500 kilometer. Onderweg was er genoeg te doen: zoveel mogelijk jongeren spreken! 

ROUTE VOORAF ENG + NL-1.jpg

We zijn op verschillende plekken gestopt om, samen met de werkgroep Jong in Europa, in gesprek te gaan met jongeren. Dit hebben we gedaan door middel van het geven van gastlessen, het organiseren van evenementen en het houden van jongerendialogen. Hierbij gaven we jongeren de mogelijkheid om hun visie en mening te delen over thema’s die zij belangrijk vinden; van klimaat en democratie, tot inclusiviteit en zelfontplooiing, elke mening doet ertoe!

Alleen naar jongeren luisteren is natuurlijk niet voldoende, deze meningen moeten daadwerkelijk gehoord worden en er moet naar gehandeld worden.

Jongeren zijn namelijk een cruciaal onderdeel van de maatschappij. Toch zijn we vaak ook een genegeerd of vergeten deel van onze samenleving. Dat neemt niet weg dat alle jongeren dromen, visies, wensen en ideeën hebben voor en over de toekomst. Deze moeten serieus genomen worden! De frisheid, creativiteit & ongefilterde blikken van jongeren kunnen ervoor zorgen dat beleid niet alleen nu werkt, maar ook een positieve invloed heeft op de toekomst.

Alle visies, dromen, wensen en ideeën die wij onderweg van jongeren hebben gehoord, hebben wij gevangen in een rapport en overhandigd aan vertegenwoordigers van de volgende drie Europese instellingen: het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad – daarnaast is het ook overhandigd aan verschillende Nederlandse politici en beleidsmakers.

  • Biliana Sirakova – EU Youth Coordinator
  • Caroline Nagtegaal-van Doorn – Europarlementariër
  • Frans Timmermans – Vice-President van de Europese Commissie
  • Mark Rutte – Minister-President van Nederland
  • Mohammed Chahim – Europarlementariër
  • Robert de Groot – Permanent Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie
  • Wopke Hoekstra – Minister van Buitenlandse Zaken

Het einddocument hoort natuurlijk niet thuis in een stapel op een bureau, maar direct in de handen én hoofden van politieke leiders. Laten we afstappen van het korte termijn denken en strijden voor morgen. Voor onze toekomst én die van toekomstige generaties.

Het volledige document is hier te lezen:

[Rapport Brussels By Bike (NL)]
[
Rapport Brussels by Bike (ENG)]

ONE-PAGER BBB NL.jpg

ONE-PAGER BBB ENG.jpg

meer weten?


in samenwerking met: