jongerenadviescommissie

de stem van jongeren is cruciaal voor het Nederlandse ontwikkelingsbeleid

De Jongerenadviescommissie (JAC) is een groep van ongeveer 10 jongeren uit het Midden-Oosten, Afrika en Nederland. Samen adviseren ze het Ministerie van Buitenlandse Zaken op thema’s als onderwijs, werk en betekenisvolle jongerenparticipatie. Deze interculturele samenwerking brengt ideeën en expertise mee om beleidsprocessen van het ministerie te verrijken.


hoe werkt de JAC?

De JAC werkt met tracks en sprints. Tracks worden gebruikt om een nieuwe strategie of beleidsadvies te ontwikkelen, maar ook producten zoals podcasts. Sprints zijn korte, vaak eenmalige activiteiten zoals brainstormen of het voorbereiden van een internationaal evenement. De JAC komt twee keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze meet-up weken krijgen de leden trainingen, gaan ze op werkbezoek en werken ze aan hun teambuilding. Ook verdiepen de JAC-leden en de beleidsmedewerkers hun samenwerking tijdens de meet-up weken.


Youth@Heart

Veel jongeren in delen van Afrika en het Midden-Oosten hebben problemen met toegang tot onderwijs en werk (of ze hebben banen die niet genoeg betalen). Het ministerie wil in de toekomst van jongeren investeren zodat ze aan een betere, veerkrachtigere wereld kunnen bouwen. De JAC wil bijdragen aan de ambities van de Youth@Heart-strategie zodat beleid aansluit bij de realiteit van jongeren in de focusregio's.


samenwerking

De Jongerenadviescommissie wordt gecoördineerd door NJR. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt mee met de leden en gebruikt de resultaten voor beleidsvorming. West Wing en CHOICE for Youth & Sexuality zorgen voor de verankering van de JAC binnen het ministerie. Ambassades ondersteunen de leden en verbinden hen met ambassadestrategieën.

De huidige jongerenadviescommissie

Benieuwd welke 10 jongeren er in de jongerenadviescommissie zitten en wat hun motivatie is? Check het hier!


vragen?

Neem contact op met Leianne.

email [email protected]

Connect op LinkedIn

meer weten?

Leianne Wijnhoud