nationaal jeugddebat

Bij het Nationaal Jeugddebat neem je plaats op de blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer. Samen met je fractie presenteer je een idee voor een maatschappelijk probleem dat jongeren aangaat. Het doel? Dat politici iets met onze ideeën gaan doen natuurlijk!


het nationaal jeugddebat in een notendop:

  • Je gaat in debat met ministers en staatssecretarissen. Deze zijn verantwoordelijk voor het maatschappelijk thema waarover je samen met je fractie een voorstel schrijft.
  • Jouw sterke punten bepalen jouw rol binnen het debat: of je nu goed kan presenteren, luisteren, analyseren of schrijven, we hebben iedereen nodig!
  • Meedoen aan het Nationaal Jeugddebat vereist deelname aan het Provinciaal Jeugddebat*. Deelname is gratis: reiskosten, verblijfskosten, eten en trainingen nemen wij op ons.


zo ziet het traject eruit

deelnemen
Tijdens het Provinciaal Jeugddebat selecteren we deelnemers voor het Nationaal Jeugddebat. Dit doen wij altijd op basis van enthousiasme, diversiteit aan sterke punten, ruimte voor ontwikkeling en motivatie om samen te werken aan een voorstel.

voorbereiding
Ben je geselecteerd, dan volgen er 4 voorbereidingsdagen. 1 dag in januari, een weekend begin maart en 1 dag eind maart. Tijdens de voorbereidingsdagen word je opgedeeld in verschillende fracties. Elke fractie zal gaan nadenken over een onderwerp**. Je wordt door onze vrijwilligers en trainers begeleid om tot een uitgewerkt voorstel te komen dat de politici omver zal blazen. En op 3 april 2023 is het dan zover: het debat in de Tweede Kamer!

rolverdeling
Iedere fractie heeft verschillende rollen. De een zal het leuk vinden om te presenteren, de andere vind het misschien leuker om na te denken over vragen die worden gesteld. Er wordt bij iedereen gekeken naar de juiste rol, zodat je altijd op jouw unieke manier kan bijdragen en je stem kan laten horen.

gezelligheid!
Naast dat je hard werkt aan het voorstel, is er natuurlijk ook heel veel ruimte voor gezelligheid. Tijdens het Nationaal Jeugddebat leer je nieuwe vrienden kennen uit heel Nederland.

*Misschien ben je niet in staat om naar het Provinciaal Jeugddebat te komen of deel te nemen aan een voorbereidingsweekend. Bijvoorbeeld omdat je in een instelling woont, vanwege medische redenen of vanwege religieuze overtuigingen. Omdat wij graag alle jongeren vertegenwoordigen, kijken we graag hoe jij je stem kan laten horen. Neem daarvoor contact op met Jackie ([email protected]).

**De onderwerpen worden in november bepaald aan de hand van een enquête. Wil je hierover mee bepalen? Super! Vanaf november zal de enquete hier beschikbaar zijn. Volg ook @njrjeugddebat.


nog vragen?

Mail dan gerust naar [email protected]!

Jackie Jane Broers