nationaal jeugddebat

Bij het Nationaal Jeugddebat neem je plaats op de blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer. Samen met je fractie presenteer je een idee voor een maatschappelijk probleem dat jongeren aangaat. Het doel? Dat politici iets met onze ideeën gaan doen natuurlijk!

Het nationaal jeugddebat in het kort:

  • Je gaat in debat met ministers, staatssecretarissen en kamerleden. Die mensen zijn verantwoordelijk voor het maatschappelijk thema waarover je samen met je groepje een voorstel met een oplossing voor schrijft.
  • Jouw sterke punten bepalen jouw rol binnen het debat: of je nu goed kan presenteren, luisteren, analyseren of schrijven, we hebben iedereen nodig!
  • Je deelname aan het Nationale traject is gratis: reiskosten, verblijfskosten, eten en trainingen worden voor je geregeld.


zo ziet meedoen eruit:

deelnemen

Tijdens het Provinciaal Jeugddebat kun je laten weten dat je mee wil doen aan Nationaal Jeugddebat. Soms melden meer mensen zich aan dan er plek is en dan moeten we helaas mensen kiezen. Dit doen wij altijd door te kijken naar enthousiasme en je sterke punten. Ook proberen we met alle jongeren een diverse groep te krijgen. Daarmee bedoelen we dat we verschillende leeftijden, gender, woonplaatsen, schooltypes en culturele achtergronden kiezen. Je krijgt sowieso een mailtje als je je aangemeld had.


voorbereiding

Ben je erbij? Dan volg je 3 voorbereidingsmomenten: 2 voorbereidingsdagen in Utrecht én een heel weekend met overnachting. Tijdens de voorbereidingsdagen word je opgedeeld in verschillende groepjes; de fracties. Elke fractie zal gaan nadenken over een onderwerp. Je wordt door onze vrijwilligers en trainers geholpen om tot een uitgewerkt voorstel te komen dat de politici omver zal blazen. En in april 2025 is het dan zover: het debat in de Tweede Kamer!

Kun je om een reden bij één van deze dagen niet zijn, bijvoorbeeld omdat je zondag een rustdag hebt of omdat je een vakantie geboekt hebt? Mail ons dan op [email protected], wij denken graag met je mee!


rolverdeling

Iedereen in je groepje heeft verschillende rollen. De een zal het leuk vinden om te presenteren, de andere vindt het misschien leuker om na te denken over vragen die worden gesteld. Er wordt bij iedereen gekeken naar de juiste rol, zodat je altijd op jouw manier kan bijdragen en je stem kan laten horen.


gezelligheid!

Naast dat je hard werkt aan het voorstel, is er natuurlijk ook heel veel ruimte voor gezelligheid!. Tijdens het Nationaal Jeugddebat leer je nieuwe vrienden kennen uit heel Nederland.


*Misschien kon je niet naar het Provinciaal Jeugddebat komen of kun je niet meegaan naar een voorbereidingsweekend. Bijvoorbeeld omdat je in een instelling woont, vanwege medische redenen of vanwege religieuze overtuigingen. Omdat wij graag willen dat iedere jongere mee kan doen, kijken we graag hoe jij je stem kan laten horen. Stuur dan een mailtje naar [email protected]


nog vragen?

Mail dan gerust naar [email protected]!

Anna Helgason

Annerens Hoekstra