Jij vertelt politici welke oplossingen jij ziet. Je reist (digitaal) af naar het provinciehuis om daar samen met andere jongeren de rol van politici aan te nemen en je stem te laten horen. Jij weet waar het heen moet! En voor je het weet zit je in de Tweede Kamer.

Al 26 jaar zorgt het Nationaal Jeugddebat ervoor dat jongeren hun ongezouten mening kunnen geven over de plannen van lokale en landelijke politici. Schaamteloos bestormen we in alle provincies de Statenzaal om daar plannen te smeden en antwoorden te geven op problemen waar de overheden niet uit komen. Hebben ze de provinci├źn veroverd? Dan reizen ze af naar Den Haag om in debat te gaan met ministers en staatssecretarissen in de Tweede Kamer.

Het is 2021 - dus dit jaar gaat 't helaas nog niet allemaal fysiek. Maar ook online debatteren jongeren met gemak de sterren van de hemel!

Nationaal Jeugddebat 2021 zit erop!

De 26e editie van het Nationaal Jeugddebat vond plaats op 14 en 15 april 2021. Alle debatten zijn terug te zien op YouTube. Hier en hieronder is ook het verslag van deze editie te zien!


Infographic 26ste jaar NJD (1).jpgbenieuwd wat er met een toezegging tijdens het njd kan gebeuren?

Op 22 juni 2020 presenteerden de jongeren van Fractie Blauw tijdens het Nationaal Jeugddebat een voorstel genaamd "Je eigen grenzen bewaken" aan minister Arie Slob van Onderwijs. Wat volgde was een reeks gesprekken tussen stakeholders (LAKS, NJR en de Kindertelefoon), geïnitieerd door minister Slob, over mogelijke manieren om het aangeven van je grenzen op school toegankelijker te maken voor een vertrouwde en veilige sfeer op school.


Wat Fractie Blauw te zeggen had en hoe dat hele proces eruitzag kan je hier lezen!


een terugblik

Wil je weten hoe het NJD eraan toeging? Bekijk dan hieronder de aftermovie van het NJD 2020.


terugblik Provinciaal Jeugddebat

Het Provinciaal Jeugddebat 2020-2021 was wederom een groot succes! Via deze link kan je alle debatten terugkijken of bekijk hier het verslag van het Provinciaal Jeugddebat 2020. Op onze Instagram @njrjeugddebat zie je ook een mooie samenvatting.


Meer videos van de jeugddebatten van afgelopen jaar vind je hier.


het jeugddebat wordt mede mogelijk gemaakt door:

Coco Peet

Eva Land