Jij vertelt politici welke oplossingen jij ziet. Je reist (digitaal) af naar het provinciehuis om daar samen met andere jongeren de rol van politici aan te nemen en je stem te laten horen. Jij weet waar het heen moet! En voor je het weet zit je in de Tweede Kamer.

Al 26 jaar zorgt het Nationaal Jeugddebat ervoor dat jongeren hun ongezouten mening kunnen geven over de plannen van lokale en landelijke politici. Schaamteloos bestormen we in alle provincies de Statenzaal om daar plannen te smeden en antwoorden te geven op problemen waar de overheden niet uit komen. Hebben ze de provinciën veroverd? Dan reizen ze af naar Den Haag om in debat te gaan met ministers en staatssecretarissen in de Tweede Kamer.

Het is 2021 - dus dit jaar gaat 't helaas nog niet allemaal fysiek. Maar ook online debatteren jongeren met gemak de sterren van de hemel!

Nationaal Jeugddebat 2021 is AAN!

De debatten met de ministers worden ook dit jaar weer live gestreamd op YouTube. Zo kan iedereen meekijken! Zet je wekker voor de volgende debatten:

Fractie Blauw met minister Grapperhaus: woensdag 14 april 10.00-11.00 over discriminatie

Fractie Rood met minister Schouten: woensdag 14 april 16.00-17.00 over voedselverspilling

Fractie Geel met staatssecretaris Blokhuis: donderdag 15 april 12.00-13.00 over balans tussen online en offline

Fractie Groen met minister Slob: donderdag 15 april 15.00-16.00 over schoolstress


kijk nu mee: fractie groen (15 april om 15.00).


benieuwd wat er met een toezegging tijdens het njd kan gebeuren?

Op 22 juni 2020 presenteerden de jongeren van Fractie Blauw tijdens het Nationaal Jeugddebat een voorstel genaamd "Je eigen grenzen bewaken" aan minister Arie Slob van Onderwijs. Wat volgde was een reeks gesprekken tussen stakeholders (LAKS, NJR en de Kindertelefoon), geïnitieerd door minister Slob, over mogelijke manieren om het aangeven van je grenzen op school toegankelijker te maken voor een vertrouwde en veilige sfeer op school.


Wat Fractie Blauw te zeggen had en hoe dat hele proces eruitzag kan je hier lezen!


een terugblik

Wil je weten hoe het NJD er vorig jaar aan toeging? Bekijk dan hieronder de illustratie met een samenvatting én de aftermovie van het NJD 2020


Verslag NJD25.pngterugblik Provinciaal Jeugddebat

Het Provinciaal Jeugddebat 2020-2021 was wederom een groot succes! Via deze link kan je alle debatten terugkijken of bekijk hier het verslag van het Provinciaal Jeugddebat 2020. Op onze Instagram @njrjeugddebat zie je ook een mooie samenvatting.


Meer videos van de jeugddebatten van afgelopen jaar vind je hier.


het jeugddebat wordt mede mogelijk gemaakt door:

Coco Peet

Tanja Kuijpers

Emma Berndsen