nationaal jeugddebat

Bij het Nationaal Jeugddebat kun jij politici vertellen wat jij denkt, of welke oplossingen jij ziet. Je reist af naar het provinciehuis om daar samen met andere jongeren de zetels van politici in te nemen.


Tijdens het Provinciaal Jeugddebat staat het ontdekken van ieders sterke punten, samenwerken en een eigen mening vormen centraal. Zo leer je niet alleen jezelf en anderen beter kennen, je krijgt ook de unieke kans om politici te vertellen wat jíj belangrijk vindt!


een dagje provinciaal jeugddebat

In de ochtend wordt iedereen in verschillende groepen ingedeeld, en gaat iedereen met een eigen thema aan de slag. Dit thema wordt samen met de provincie bepaald, en kan iets te maken hebben met duurzaamheid, verkeer & vervoer of bijvoorbeeld sport. Via de verbetermethodiek maak je samen met je groep een voorstel over wat volgens jullie de beste oplossing is.

Om met een goed voorstel te komen wordt elke groep begeleid door ervaren procesbegeleiders; dit zijn oud-deelnemers die de jongeren coachen en begeleiden.

In de middag neemt iedereen plaats in de Statenzaal, waar het debat plaats zal vinden. Samen vormen jullie teams waar je de rol aanneemt die het beste bij jou past. En samen overtuigen jullie politici van jullie ideeën en inzichten.

In Noord-Holland wordt een alternatief programma gedraaid. Klik hier voor meer informatie.


voor wie?

Deze dag is speciaal voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar die graag willen meedenken én meepraten over maatschappelijke thema's. Daarom nodigen wij alle jongeren van vmbo, havo, vwo & mbo uit om een dagje plaats te nemen in het provinciehuis, en met politici in debat te gaan.

Politiek gaat over ons allemaal, daarom vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Door goede begeleiding en toegankelijke werkvormen zorgen we ervoor dat iedereen zijn stem kan laten horen!

het nationaal jeugddebat

Naast dat deelname aan het Provinciaal Jeugddebat een leuke en leerzame ervaring is, krijg je ook de kans om door te stromen naar het Nationaal Jeugddebat. Aan het einde van de dag selecteert NJR 12 jongeren die hun provincie mogen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer tijdens het Nationaal Jeugddebat in april 2019.Om helemaal voorbereid in de Tweede Kamer te verschijnen, volgt iedereen een trainingstraject: een gezamenlijke voorbereidingsdag in Utrecht, een heel voorbereidingsweekend op een kasteel in Limburg en een laatste generale repetitie in Utrecht. Tijdens deze dagen leer je jongeren uit heel Nederland kennen, en ga je samen aan de slag om een voorstel te schrijven voor landelijke politici. Ook ontdek je waar je goed in bet, en raak je helemaal op elkaar ingespeeld.Afgelopen jaar hebben de jongeren in de Tweede Kamer gedebatteerd met ministers en staatssecretarissen over thema’s zoals kindermishandeling, drugsgebruik, discriminatie en klimaatverandering.

meer weten?

Bekijk hier het verslag van het Nationaal Jeugddebat 2018, dat op 23 april 2018 in de Tweede Kamer plaatsvond of kijk de aftermovie hieronder.


aanmelden

Meedoen aan het Nationaal Jeugddebat? Kijk hieronder op welke datum jouw provincie aan de beurt is voor het provinciaal jeugddebat en geef je op door hier te klikken.

Vrijdag 19 oktober Gelderland VOL!

Vrijdag 2 november Overijssel

Maandag 5 november Zuid-Holland 1

Dinsdag 6 november Zuid-Holland 2

Vrijdag 9 november Utrecht

Maandag 12 november Friesland

Vrijdag 16 november Drenthe

Maandag 19 november Flevoland

Dinsdag 20 november Noord-Holland VOL! (klik hier voor meer informatie)

Woensdag 21 november Limburg VOL!

Vrijdag 23 november Groningen VOL!

Maandag 26 november Zeeland

Vrijdag 30 november Noord-Brabant


nog vragen?

Voor algemene vragen over deelname en dergelijkse mag er contact worden gezocht met Tanja:

phone 030-230 3575

email [email protected]

Connect op LinkedIn

Met vragen over het jongerenprogramma Noord-Holland kun je terecht bij Giulia:

phone 030-230 3585

email [email protected]

Connect op LinkedIn

Voor persvragen heb je Faye nodig:

phone 030-230 3575

email [email protected]

Connect op LinkedIn

meer weten?

Tanja Kuijpers