hoofdzaken

Ben jij je bewust van je hoofdzaken? Pieker je veel, slaap je slecht of ben je vaak angstig? Dan kamp je misschien met beginnende psychische klachten. Je bent niet de enige. 1 op de 4 jongeren heeft last van ernstige mentale klachten.


where to start?

Neem allereerst je klachten serieus. Je mentale klachten zijn seintjes van het lichaam dat het niet goed gaat. Praten met vrienden of familie kan een eerste stap zijn, maar je kan ook professionele hulp inschakelen. Online vind je veel informatie en testjes. Hieronder vind je wat tips:

kluis 1.png

make a test:
Een zelftest is een makkelijke manier om binnen een paar minuten een beeld te krijgen van jouw belangrijkste klachten. Het is geen diagnose, maar de uitkomst van een test kan wellicht aanleiding zijn om met jouw huisarts te gaan praten. Een overzicht van testjes vind je onder andere op de website van stichting durf te vragen en MIND Young.

read and share:
Iedereen heeft wel eens een rotdag, een dip. Meestal gaat de dip vanzelf weer over. Maar soms gaat een rotgevoel niet vanzelf weg. Dit kan een negatief effect hebben op hoe het met je gaat. Wil je meer informatie over somberheid? Kijk dan eens op de website Grip op je dip of praat er over online.

open up 2.png

check yourself:
Met de Luca app krijg je meer inzicht in jouw gedrag, daarna kun je, als je dat wilt, dingen anders aanpakken. In de app kun je aangeven hoe je je voelt en kan je je jouw gevoelens, gedachten en gedrag in bepaalde situaties bijhouden. Meer weten? Check de website van Parnassia of download de app direct voor jouw mobiel Luca iOS app of de Luca Android.

mental gains:
Praten over je hoofzaken is belangrijk om jouw mind gezond te houden. Een gezonde mind kan je trainen. Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Als je mentaal fit bent, zit je lekkerder in je vel, sta je positiever in het leven, kan je beter omgaan met stress en ben je problemen beter de baas. Meet daarom hier de fitheid van je mind en kijk wat jij kunt doen om die mentale gains te behouden!

pour your heart 3.png

why?
De hoofdzaken campagne wil jongeren bewust maken van beginnende psychische klachten en het taboe om hierover te praten doorbreken. Praat over je hoofdzaken!

NJR is in oktober 2015 begonnen met hoofdzaken. Een groep jongeren zijn bijeengebracht die zelf ervaring hebben met psychische problemen en hiervoor een behandeling hebben gehad binnen de jeugd-GGZ. De vraag staat centraal hoe jongeren met psychische problemen optimaal kunnen participeren in de samenleving. Hier zie je de jongeren zelf aan het woord!


Illustraties door Sven Lablans

Bronnen: Parnassiagroep, MINDYoung en Trimbos Instituut.