jongerenvertegenwoordiger worden

FAQ

waarom hebben jongeren hun eigen vertegenwoordigers nodig?

Aan de onderhandelingstafels waar belangrijke beslissingen worden gemaakt zitten meestal geen jongeren. Terwijl dat wel over onze toekomst gaat. Daarom richten steeds meer landen een jongerenvertegenwoordigersprogramma op.


kun je als jong persoon wel wat veranderen bij de Verenigde Naties of in Europa?

Bij internationale politiek zijn echt heel veel mensen, landen en organisaties betrokken. Dat betekent dus ook dat je daar in je eentje niet gelijk alles kunt veranderen. Als jongerenvertegenwoordiger heb je wel een officiële positie, waardoor er veel deuren voor je opengaan die voor anderen gesloten blijven. Bij de ministeries waarmee we samenwerken wordt jouw rol en inbreng heel serieus genomen. Maar verandering is soms ook een proces van lange adem.


wat is het verschil tussen de functies?

Alle jongerenvertegenwoordigers vormen samen één team, waarbij er veel wordt samengewerkt. De rol van een jongerenvertegenwoordiger is altijd hetzelfde, maar het thema waarover het gaat verschilt. De functies zijn verbonden aan verschillende ministeries en gaan naar andere internationale conferenties. Op dit moment zijn er bij de Verenigde Naties jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling, Biodiversiteit & Voedsel, en Mensenrechten & Veiligheid. Daarnaast zijn er ook de jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken.


moet je een uitgebreid CV hebben of een moeilijke studie doen om jongerenvertegenwoordiger te kunnen worden?

Nee, gelukkig niet! Bij de selectie wordt er met name gekeken naar je motivatie en je skills, en uiteindelijk kiezen de jongeren die stemmen bij de verkiezing. Je opleiding is dus niet relevant.


kan ik me aanmelden als ik niet alle dagen van het verkiezingstraject beschikbaar ben?

Nee, dat is niet mogelijk, het is écht noodzakelijk om beschikbaar te zijn voor het hele traject. Check het proceduredocument voor meer info.


hoe streng is de leeftijdseis?

Streng! Op het moment dat je je aanmeld ben je minimaal 18 en maximaal 24 jaar. Als je jonger of ouder bent kunnen we je aanmelding helaas niet meenemen.

hoe goed moet je talenkennis zijn?

Om dit werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je naast Nederlands ook het Engels goed beheerst. Dat is de meest gebruikte taal bij conferenties, dus het is belangrijk dat je dan goed je verhaal kunt doen. Andere talen zijn niet nodig.


kun je dit combineren met studie en/of werk?

Gemiddeld ben je 24 uur per week bezig met de functie. Soms minder omdat het bijvoorbeeld vakantietijd is en soms meer als er bijvoorbeeld veel gastlessen of grote conferenties gepland staan. De meeste jongerenvertegenwoordigers combineren hun functie met een (deeltijd) opleiding en/of parttimebaan. Het is een flinke kluif, dus bedenk goed of je hier twee jaar lang de tijd voor hebt.


hoe lang ben je jongerenvertegenwoordiger?

Je wordt standaard verkozen voor een termijn van twee jaar. Je werkt één jaar met iemand die al een jaar in functie is en van wie je veel kunt leren over hoe alles werkt. In je tweede jaar krijg je een nieuwe collega, die jij mee op pad zult nemen. Op deze manier zorgen we ervoor dat je altijd kunt samenwerken en dat kennis goed wordt overgedragen. Het is dus niet mogelijk om de functie voor kortere tijd te vervullen, en ook niet mogelijk om langer aan te blijven.


krijg je betaald?

Het is een vrijwilligersfunctie, dus je ontvangt geen salaris voor de gewerkte uren. Wel ontvang je een vergoeding van 700 euro per maand. Ook worden je reiskosten in binnen- en buitenland vergoed.


vliegen is toch niet duurzaam?

Dat klopt, maar om goede afspraken te maken met alle landen wereldwijd, is het soms echt noodzakelijk om samen te komen. Jongerenvertegenwoordigers wegen goed af of en wanneer ze vliegen. Waar mogelijk gebruiken we de trein of leggen we digitaal contact. En de CO2-uitstoot van alle vliegreizen wordt gecompenseerd.

wanneer kan ik me aanmelden?

Eens per jaar is het mogelijk om te solliciteren voor de functie van jongerenvertegenwoordiger. Dit is voor alle thema's (vier nieuwe jongerenvertegenwoordigers in totaal dus) en in de zomerperiode.

ik heb een andere vraag

Neem contact op met Xaviera.

email [email protected]

Connect op LinkedIn

meer info