handleiding voor gemeenten zelf

bouwsteen 9: erkenning en terugkoppeling

De bouwstenen die je hier, bij NJR, vindt zijn specifiek gericht op jongeren. Jongeren die actief zijn binnen een gemeente of actief willen worden. Daarvoor hebben we onderzoek gedaan onder bestaande jongereninitiatieven en gekeken naar de verschillende behoeften vanuit jongeren.

Maar: dat betekent gelukkig niet dat andere partijen die met jongeren werken hier niks van kunnen leren. Integendeel: we zijn blij dat je ons gevonden hebt want we delen onze kennis graag!


download de toelichting op de bouwstenen


Zo krijg je meer inzicht in hoe je de bouwstenen binnen jouw werk zou kunnen toepassen en welke uitgangspunten bijdragen aan betekenisvolle jongerenparticipatie.

Ook hebben we een flyer en filmpje over de succesfactoren in het werken met jongeren. Vanuit ons expertisebureau denken we graag met je mee over het toepassen van de bouwstenen binnen jouw gemeente of organisatie.


handreiking voor gemeenten door NJi en Movisie

In het najaar van 2020 publiceren NJi & Movisie een handreiking met concrete handvatten voor gemeenten die samen met jongeren willen werken aan effectievere en meer duurzame jongerenparticipatie. Handig! Daarin worden inzichten uit bestaand onderzoek gecombineerd met lopend praktijkonderzoek. De eerste inzichten uit dit onderzoek delen we hier alvast:


  1. Geef jongerenparticipatie een duidelijke plek en borging in de gemeenschappelijke organisatie

  2. Kies voor vormen van jongerenparticipatie die een divers 'jongerengeluid' laten horen

  3. Integreer cliƫntenparticipatie, jeugd Ʃn jongerenparticipatie in beleid en de uitvoering daarvan

  4. Vraag jongeren op welke onderwerpen zij invloed willen hebben en laat ze op voorhand meedenken over vragen waarbij hun input belangrijk is


Meer toelichting en inspiratie vind je op de website van Movisie. Zodra de handreiking gepubliceerd is, vind je die ook hier terug.


tip uit de praktijk

JLA_afbeeldingen.png"Voor jongeren is het soms moeilijk om te wachten totdat zij resultaat van hun inspanningen zien. Ondersteuners en gemeentes kunnen hierin duidelijkheid verschaffen door de procedures uit te leggen en verwachtingen af te stemmen."
lees meer over erkenning en terugkoppeling:


klik op een bouwsteen voor meer tips!