
Femke van Zoggel is 23 jaar en is sinds 1 juli voorzitter van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief: een organisatie die zich inzet voor jongeren met een chronische aandoening. Ze zorgen ervoor dat deze jongeren even veel kansen als hun gezonde leeftijdsgenoten krijgen. Femke studeert Zorgmanagement in Rotterdam.
wat is het Jongerenpanel Zorg én Perspectief?
Jongerenpanel ZéP wordt gevormd door 20 jongeren met een chronische aandoening. Wij zetten ons in om het maatschappelijk perspectief voor jongeren met een chronische aandoening te verbeteren. In Nederland zijn we met zo’n 1,3 miljoen mensen tussen de 0 en 25 jaar. Wij willen dat zij meer kunnen participeren, naar wens en vermogen, in onderwijs, zorg en werk. Hiervoor zitten wij aan tafel met ministeries, kamerleden en andere beleidsmakers.

hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik zag een oproep voorbijkomen op Facebook. Hier heb ik op gereageerd, want ik wil graag iets betekenen voor andere jongeren met een chronische aandoening. Ik ben zelf meerdere drempels tegengekomen in mijn leven. Hoe mooi zou het zijn als het Jongerenpanel die drempels kan weghalen voor andere kinderen en jongeren net als ik?
wat inspireert je?
Mijn mede-panelleden! Elke keer als we iets aanpakken, verbaas ik me weer over het doorzettingsvermogen van deze jongeren. Het is fantastisch om te zien dat iedereen, ondanks zijn of haar beperkingen, van betekenis wil zijn om niet alleen voor zichzelf, maar voor een heel grote groep iets te kunnen bereiken. We zijn allemaal heel dedicated, maar het is ook gewoon een erg gezellige groep en we organiseren veel leuke dingen met elkaar.
hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan het verkleinen van het verschil tussen jongeren met een chronische ziekte en gezonde leeftijdsgenoten?
Veel drempels waar we tegenaan lopen zijn systeemfouten. Die proberen we bijvoorbeeld via de politiek aan te pakken. We zijn daar erg succesvol in! Als panel zijn we altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste leden tussen de 15 en 25 jaar, die zich willen inzetten voor jongeren als zij. Ben of ken je iemand die dat leuk zou vinden, dan horen we dat graag!

heb je nog een specifiek doel wat je in de toekomst hiermee wilt behalen?
Ik heb heel veel doelen, maar met stip op nummer 1 staat dat er standaard mét jongeren met een chronische aandoening moet worden gepraat in plaats van óver hen. Wij weten uit eigen ervaring waar we tegenaan lopen en wat er verbeterd moet worden. Niets over ons zonder ons!