verkiezingsfestivals

Sancties voor Rusland, AI-wetgeving, migratie en klimaat, allemaal belangrijke onderwerpen waar vooral de Europese Unie beslissingen over maakt. Toch stemde vorige Europese verkiezingen slechts 42 procent van de Nederlanders. Op 6 juni zijn er in Nederland Europese Parlementsverkiezingen en wij willen zoveel mogelijk jongeren naar de stembus krijgen!

De onderwerpen waar de EU zich mee bezig houdt, voelen voor veel jongeren als een ver van hun bed show. Toch hebben ze elke dag te maken met Europees beleid. Als jongeren beter weten wat er speelt, zijn ze ook beter in staat om zich te mengen in het politieke gesprek en hun stem te laten horen.

Om deze reden organiseren wij, samen met ProDemos, 10 verkiezingsfestivals op mbo-scholen verspreid door het hele land. Tijdens de verkiezingsfestivals gaat een grote groep studenten aan de slag met thema’s rondom te Europese Unie en Europese verkiezingen. Voor veel van de studenten is dit de eerste keer dat ze mogen stemmen. Dit is een kans voor hen om informatie op te doen als voorbereiding op hun eerste keer in het stemhokje. Tegelijkertijd zijn de festivals ook waardevol voor de studenten die nog niet mogen stemmen, we leren deze studenten op wat voor manier zij kunnen bijdragen. Wij denken namelijk dat mensen van alle leeftijden gehoord moeten worden in het politieke gesprek, ook als je nog niet mag stemmen.

Tijdens de festivals gaan studenten aan de slag met thema’s waar jongeren zelf mee te maken krijgen zoals studeren of stage lopen in het buitenland, baankansen of privacywetgeving op social media. Studenten kunnen over deze onderwerpen hun eigen mening kwijt, met elkaar in discussie, klagen, vragen stellen en een heleboel leren. Tegelijkertijd kunnen ze ook met mensen in aanraking komen die politiek betrokken zijn, wat vaak voor beide partijen een erg leerzame ervaring is. We willen dat studenten weggaan met het gevoel dat hun stem er toe doet en met genoeg informatie om een stemkeuze te maken die bij hen past. Op deze manier willen we de opkomst onder jongeren verhogen, maar ook langere politieke betrokkenheid en interesse aanwakkeren.

Festivaldata:

  • Vrijdag 5 april 2024 - Yuverta - Nijmegen
  • Woensdag 17 april 2024 - Aventus - Apeldoorn
  • Vrijdag 19 april 2024 - ROC van Amsterdam - Amsterdam
  • Donderdag 25 april 2024 - Summa College - Eindhoven
  • Dinsdag 14 mei 2024 - RijnIJssel - Arnhem
  • Woensdag 22 mei 2024 - Koning Willem I - Den Bosch
  • Vrijdag 24 mei 2024 - mboRijnland - Gouda
  • Dinsdag 28 mei 2024 - Deltion - Zwolle
  • Donderdag 30 mei 2024 - Noorderpoort - Groningen
  • Dinsdag 4 juni 2024 - Firda - Leeuwarden


vragen?

Neem contact op met Lotte Hiemstra.