verkiezingsfestivals

Met de val van het kabinet in juli moet Nederland op 22 november 2023 weer naar de stembus. Iedereen van 18 jaar en ouder mag een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Helaas maken nog niet veel jongeren gebruik van hun stemrecht. Hier willen wij verandering in brengen!

Alles is politiek. Maar de thema's in de verkiezingsprogramma's van politieke partijen voelen misschien niet heel erg bekend. Politiek is best ingewikkeld en veel jongeren hebben het gevoel dat hun stem er niet toe doet. Wij vinden het belangrijk dat zij geïnformeerd worden en hun stem laten horen. Jongeren hebben namelijk een groot belang bij de keuzes die de politiek maakt. En als je als jongere weet wat er speelt, kan je er beter over meepraten. Bovendien draagt je stem zeker bij aan problemen waar veel jongeren zich zorgen over maken, zoals de wooncrisis, de klimaatcrisis en kansenongelijkheid.

Daarom organiseren wij, samen met ProDemos, verkiezingsfestivals op zeven mbo-scholen verspreid door het hele land. Tijdens deze verkiezingsfestivals gaat een grote groep studenten aan de slag met thema’s rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Veel van deze studenten mogen voor de eerste keer stemmen, maar De Verkiezingsfestivals zijn niet alleen voor jongeren met kiesgerechtigde leeftijd, wij denken namelijk dat nadenken over de politiek voor iedereen belangrijk is!

Tijdens de verkiezingsfestivals gaat een grote groep studenten aan de slag met thema’s die spelen binnen hun leefwereld. Door middel van activiteiten en gesprekken met jongeren die actief zijn bij politieke jongerenorganisaties, hopen we jongeren te inspireren om na te denken over de onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Dit doen we aan de hand van leuke activiteiten met een knipoog naar de politiek. Het blijft natuurlijk een festival! Zo worden studenten uitgedaagd het heft in eigen handen te nemen door te bepalen hoe zij de toekomst van Nederland voor zich zien door middel van interactieve games, kunnen ze polaroids maken in een photobooth of hun eigen campagneposters maken.

Festivaldata:

  • 23 oktober 2023 - Zadkine, Rotterdam
  • 30 oktober 2023 - Drenthe college, Emmen
  • 1 november 2023 - Alfa college, Hardenberg
  • 6 november 2023 - ROC Mondriaan, Den Haag
  • 8 november 2023 - Deltion college, Zwolle
  • 14 november 2023 - Alfa college, Groningen
  • 21 november 2023 - Albeda college, Rotterdam


vragen?

Neem contact op met Floor Hardeman

Floor Hardeman

Mats Mulder

Tijn Deelen