Iedereen heeft rechten. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Dat betekent dat ook elke Utrechter vrij en veilig hoort te kunnen spelen, wonen, leven en opgroeien. De jeugd heeft rechten, ken jij ze?

Utrecht is een kinderrechtenstad. Dat betekent dat we ons extra inzetten voor een fijne omgeving in 030. Dat klinkt misschien een beetje vaag. Hier willen we er een paar met je delen. We lopen je door je rechten heen en laten zien waar je terecht kan.

Zijn de kinderrechten nieuw voor je? Het zijn er maar liefst 54. Hier willen we er een paar met je delen. Ook vertellen we je graag waar en bij wie je in Utrecht terecht kan om in jouw recht te stappen. Zij zijn er om jou te helpen en te zorgen dat je kinderrechten niet geschonden worden.

12: Recht op het vrijelijk uiten van je mening
Ook kinderen en jongeren hebben het recht om keuzes te maken en hun mening te verkondigen. Vind jij dit belangrijk, maar weet jij niet waar je moet beginnen? Neem dan vooral eens contact op met de Gemeente Utrecht en UUT en denk met ons mee over hoe we anderen jongeren bewust kunnen maken van hun rechten. Ook is er We Speak, een project waarbij je als mbo-jongere een stem krijgt bij het maken van gemeentebeleid. Liever vrij in gesprek met stadsgenoten? Check Utrecht In Dialoog. Net iets meer hulp nodig met het behartigen van jouw belangen in je wijk? Dat kan in samenwerking met de DOCK Kindersociaalmakelaars.

15: Recht om bij elkaar te komen en lid te worden van vereniging

Je mag een club oprichten om samen iets leuks te doen, maar ook om bijvoorbeeld op te komen voor de mening van andere jongeren, zoals met een jongerenraad. In Utrecht hebben we De Vreedzame School, een programma voor basisscholen waar je alles leert over samen leven en meepraten. Ook heel gaaf is de Vreedzame Kinderraad van DOCK, die drie keer per jaar samenkomt om acties op te zetten waarbij jongeren hun eigen wijk vreedzamer maken. Dan zijn er nog de jongerenwerkers van Stichting JoU. Zij stimuleren jongeren, alleen of in groepen, om op een positieve manier hun tijd te besteden. Mocht jij het gevoel hebben dat je minder kansen krijgt dan de mensen om jou heen, dan kan je terecht bij Stichting Move.

19: Recht op bescherming tegen mishandeling
Er zijn mensen waar je naartoe kunt als je slachtoffer bent van geweld. Zij kunnen je dan beschermen en helpen. U-2B Heard! zorgt in Utrecht dat (kwetsbare) jongeren geholpen worden met contact met jeugdzorg, wooninstanties en andere grote spelers. Meer hulp nodig bij je eigen veiligheid? Daar is SAVE (Samen Veilig) voor. Zij kijken met jou, je gezin, netwerk en hulpverlening naar een oplossing.

23: Recht van het gehandicapte kind op bijzondere zorg
Iedereen moet kunnen meedoen en heeft recht op gelijke kansen, bijvoorbeeld op het basketbalveld, op school of ergens anders. Heb jij een handicap of chronische ziekte? Dan is Solgu, het stedelijk overleg gehandicapten Utrecht, jouw spreekbuis. Zij spreken voor jou.

31: Recht op vrije tijd, recht op spelen en recht op meedoen aan culturele of artistieke activiteiten
Je moet natuurlijk naar school, maar jij mag met je vrije tijd doen wat jij wilt. Ook wordt er gezorgd dat er altijd de mogelijkheid is om leuke dingen te ondernemen, zoals toneelles of een DJ-workshop. Een plek waar je als kind je talenten kan ontdekken, benoemen en ontwikkelen is de Parkschool. Meer weten over wat voor toffe dingen er te doen zijn in Utrecht Dan check je de website van Jong 030.

Wil je nog meer weten over kinderrechten?
Dit waren er natuurlijk maar 5 van de 54 kinderrechten. Alle kinderrechten kun je vinden op kinderrechten.nl. In de regio Utrecht kan je ook terecht bij Lot's Foundation. Hun doel is om kinderen te vertellen wat hun rechten zijn. Ook bij MBO Utrecht worden kinderrechten behandeld in hun burgerschapsprogramma.


mede mogelijk gemaakt door