gehoord worden

Who’s got the Power?

Gesprek over machtsstructuren in het onderwijs

Inspraak op hoger onderwijsinstellingen zou je kunnen vergelijken met onze nationale democratie. Het College van Bestuur is dan een soort regering en studenten zijn de burgers die zij vertegenwoordigt. Sinds de Maagdenhuisbezetting in 1969 is de universiteit een strijdtoneel voor protest voor meer democratie en rechtvaardigheid. Succesvolle protesten in die tijd leidden toen tot verkozen universiteitsraden waar studenten en docenten meebeslissen over het beleid. Maar net zoals democratieën wereldwijd, staat ook de democratie op de hoger onderwijsinstellingen de laatste jaren onder druk.

Vredesorganisatie PAX gelooft dat de universiteit en hogeschool (net als de samenleving) democratisch moet zijn en een bestuur dient te luisteren en te handelen in het belang van de studenten en docenten. Maar ondanks de bestaande structuren voor inspraak en medezeggenschap voelen zij zich niet voldoende gehoord. Waar en waarom gaat dit mis?

Samen met studenten organiseert PAX daarom in heel het land op universiteiten en hogescholen gesprekken over democratie op hoger onderwijs. Hier kunnen studenten en docenten zich uitspreken over frustraties binnen hun onderwijsinstellingen en gaan we opzoek naar oplossingen. Ons doel is de zeggenschap van studenten en docenten vergroten en een impact te maken op universiteiten en hogescholen.

Meedoen?

Doen jullie mee? Blijf op de hoogte van deze gesprekken door hier je e-mailadres in te vullen. Of stuur een mailtje naar [email protected] voor vragen of meer informatie.

In samenwerking met:

PAX_Logo_Web_FC.png