changemaker romy

Romy Migo heeft in haar leven veel meegemaakt. Om haar ervaring te delen heeft ze een eigen onderneming opgericht. Hier probeert ze mensen, voornamelijk jongeren met psychische klachten, te helpen. Een bijzonder idee waar ze zelfs al prijzen voor heeft gewonnen. Hoe is ze hiermee begonnen?

je bent op jonge leeftijd een onderneming begonnen. hoe kwam dit tot stand?

In mijn middelbareschooltijd kreeg ik een burn-out. Ik was toen vijftien jaar oud. Na mijn middelbare school wilde ik graag een zorgopleiding doen, maar uiteindelijk koos ik voor de opleiding Medewerker evenementenorganisatie. Deze opleiding was toch niet wat ik wilde. Ik kreeg toen weer last van burn-outklachten en belandde in een depressie.

Na een opname in een kliniek werd het voor mij duidelijk dat ik echt iets in de zorg wilde gaan doen. Ik heb toen besloten om 'Jouw psychische klachten' verder te ontwikkelen. Voor de opname was het alleen maar een Instagramaccount om jongeren te inspireren.

Later heb ik nog twee onderdelen toegevoegd. De eerste is 'Naasten met psychische klachten'. Deze is bedoeld voor mensen die iemand kennen met psychische klachten. Het tweede onderdeel is 'Zie mijn psychische klachten'. Hier kunnen docenten leren hoe ze met leerlingen om kunnen gaan die psychische klachten ervaren. Daarnaast spreek ik af en toe op congressen. Dat vind ik ook ontzettend leuk om te doen en vooral erg leerzaam.

je hebt dus op jonge leeftijd één keer een burn-out en een depressie ervaren. kun je iets vertellen over die ervaringen?

Bij mijn burn-out voelde ik mij vooral heel eenzaam. Op school wist alleen mijn mentor het, mijn vriendinnen begrepen het niet. Ik begreep het zelfs niet.

Toen ik twee jaar later op het mbo zat, belandde ik na burn-outklachten in een depressie. In die tijd miste ik veel schooluren. Het was beter dat ik voorlopig ging stoppen met de opleiding om eerst aan mijzelf te werken.

wilde je altijd al een eigen onderneming beginnen?

Mijn vader is altijd een ondernemer geweest en ik heb veel van hem geleerd. Daardoor heb ik wel altijd interesse gehad om iets voor mijzelf te beginnen. Ik was wel op zoek naar wát voor onderneming. Uiteindelijk wilde ik meer doen met 'Jouw psychische klachten' en toen ben ik mijn ideeën verder gaan uitwerken.

Vorig jaar heb ik mij opgegeven voor het project ZomerOndernemer 2019. Jongeren met goede ideeën die een onderneming wilden starten, konden zich opgegeven. Dat was voor mij het moment om echt te starten met mijn onderneming. Mijn idee was origineel en werd goed ontvangen door de begeleiders. Ik heb de eerste prijs gewonnen in de regio Utrecht, Stichtse Vecht en IJsselstein. Daarom mocht ik ook meedoen op landelijk niveau. Daar won ik de prijs voor 'het meest innovatieve idee van 2019'.

je werkt ook bij MIND. kan je vertellen hoe je daar terecht bent gekomen?f

Bij MIND wilden ze de aankomende jaren meer aandacht besteden aan jongeren. Ze besloten daarom te beginnen met de MIND Young Studio. Ik werd toen samen met drie andere jongeren aangenomen om YouTube content te maken. Video’s spreken jongeren aan. Ik vond het ontzettend leerzaam: we gingen van niets naar iets. Het was heel tof om daaraan mee te werken

Het was de bedoeling dat ik maar een halfjaar mee zou doen, maar ik merkte dat ik het steeds leuker ging vinden. Gelukkig kreeg ik de kans om nog een halfjaar mee te doen. In januari 2020 was het echt klaar.

Ik ging toen op zoek naar iets nieuws. Ik hoefde niet lang te zoeken, want ik kreeg bij MIND de mogelijkheid om te blijven werken. Nu ben ik jongerenvertegenwoordiger MIND (YOUNG) participatie en ervaringsdeskundige psychische klachten. Af en toe kan ik het huidige MIND Young Studio-team ook ondersteunen als ze hulp nodig hebben.

wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Om mezelf te zijn, want er zijn zoveel anderen. Ik word beetje bij beetje steeds meer mezelf. In het verleden had ik vaak een soort masker op. Ik zou nooit zulke interviews geven. Mijn faalangst was enorm. Mensen om mij heen zien nu een hele andere Romy, ik voel me steeds sterker worden.

hoe zou je je nog willen ontwikkelen?

Ik wil zeker verder met ondernemen. Ik heb de ZomerOndernemen-prijs gewonnen, maar dat was pas het begin. Daarnaast wil ik verder met social media. Er is eigenlijk een wereld vol mogelijkheden en op het moment gebruik ik maar een klein beetje. Ik ben pas 19 en ik kan nog alle kanten op. Ik ben heel erg benieuw dwat er verder nog op mijn pad komt.

wil je elke maand de changemaker nieuwsbrief ontvangen? schrijf je hier in.

ken jij de volgende changemaker van de maand? laat het hier wetenTekst: Jason Grissom

Illustraties: Jurel Bakker