changemaker karima

Karima (22) runt sinds 2013 het platform “Get Fat With Me”. Karima helpt vrouwen niet om af te vallen, maar juist om aan te komen. Zeven jaar later is het tijd voor zo’n zelfde platform, maar dan voor mannen. Samen met haar broer wil Karima dit mannenplatform de grond uit stampen. Hoe doet ze dat precies en hoe is ze zeven jaar terug haar eigen platform gestart?



ondergewicht: lastig onderwerp. hoe ben je begonnen in de strijd tegen ondergewicht?

Rond mijn veertiende leed ik aan ondergewicht. Ik wilde hier meer over weten, maar ik kwam er al snel achter dat er niet veel te vinden was. Het leek net alsof ik hierin alleen stond. De rest van de wereld had hier geen last van, want zij wilde alleen maar afvallen. Ik zocht naar informatie over wat gezond en ongezond was. Ik kreeg steeds meer kennis en het lukte me om tien kilo aan te komen. Ik zag op Facebook dat andere vrouwen ook graag wilden aankomen en niet wisten waar te beginnen. Ik bundelde mijn kennis en deelde dit met hen. Sindsdien help ik anderen.

en hoe pakte je dat aan?


Al snel kreeg ik op Facebook zoveel berichten dat ik het bijna niet meer aankon. Het was te veel om alle berichten te beantwoorden, dus ben ik overgestapt naar WhatsApp. Er ontstonden groepen en die werden steeds iets groter.

Op een gegeven moment waren er ongeveer tien groepen met tien mensen per groep. In totaal hielp ik dus rond de 100 mensen. Omdat er verschillende groepen waren, beantwoordde ik steeds dezelfde vragen. In de avond was ik altijd bezig met spraakmemo’s maken, want dat was sneller dan typen. Maar er moest een handigere manier zijn om informatie te delen.

Ik besloot te stoppen met advies geven op WhatsApp en weer over te stappen naar Facebook. Ik maakte een Facebook-groep aan. Alle teksten die ik schreef kwamen daar nu in te staan, maar mensen konden nu ook zelf berichten delen. Iedereen kan aansluiten in de groep. Er is geen max meer van tien mensen per groep. Het werd voor iedereen ook makkelijker om hun verhaal te delen. Binnen de groep gingen mensen elkaar steunen.

hoe ga je om met al die persoonlijke verhalen? raken ze je?


De community bestaat al bijna vier jaar en ik ben eigenlijk gewend geraakt aan alle verhalen. Vrienden van mij kijken af en toe mee - zij zijn altijd onder de indruk dat zo’n groep bestaat. Iedereen is heel open en vriendelijk. In het begin kwam alles bij mij terecht, want ik had geen community. Maar dat wordt nu gedeeld over de hele community. Iedereen staat open voor elkaar en het komt eigenlijk niet voor dat iemand gemeen is. Hierdoor zijn mensen heel open in het delen van hun verhalen. Ik sta er niet meer alleen voor, want naast mij zijn er 9000 andere vrouwen die meeluisteren.

Ik probeer nu ook verhalen te delen via Instagram. Ik hoop hierdoor meer bewustwording te creëren over ondergewicht. Ik deel de ervaringen van vrouwen. Laatst heb ik het verhaal gedeeld van een vrouw die op de middelbare school geconfronteerd werd met haar ondergewicht. Ze werd allerlei namen genoemd. Een docent vroeg aan haar of ze kon blijven na de les. De docent was ervan overtuigd dat zij anorexia had. Dit hoor ik vaker. Dat mensen worden vergeleken met anorexiapatiënten. Dat is echt heftig.

we lazen dat je sinds kort je broer helpt bij een platform voor mannen met ondergewicht. kan je daar iets over vertellen?


Mijn broer heeft eigenlijk nog een veel interessanter verhaal. Hij heeft een afwijking in zijn slokdarm waardoor hij in zeven maanden 40 kilo was afgevallen. Hij had opeens met extreem ondergewicht te maken en hij kreeg lichamelijke problemen. Met zo’n afwijking is het extreem moeilijk om te eten. Je slokdarm weigert al het eten. Het is een chronisch probleem, maar mijn broer heeft geleerd hoe hij ermee kan leven. Hij gaat elke dag naar de sportschool en let heel erg op zijn voeding. Hij was echt een voorbeeld voor mij tijdens mijn eigen proces.

Ik heb me altijd op vrouwen gericht. De community bestaat alleen maar uit vrouwen. In het verleden kreeg ik een verzoek van een man of hij lid kon worden van de community. Ik wist niet zeker wat ik moest doen, dus vroeg ik het aan de groep. Dit soort vragen stel ik vaker. Vanuit de groep kwam de mening dat het niet fijn zou zijn. De groep is heel open, maar ook heel privé. Er worden gevoelige onderwerpen besproken en er worden foto’s gedeeld.

Maar ik begon wel na te denken of er ook niet een platform voor mannen moest komen. Ik moest ook meteen aan mijn broer denken. We werken dus nu samen om mannen te helpen, waarbij ik hem eigenlijk alleen help bij het opstarten, want hij heeft zelf al heel veel kennis. Het is ons doel dat er een mannen- en vrouwenplatform is voor Get Fat With Me.

nog even terug naar 2019: toen was je genomineerd voor een Young Impact Award. hoe voelde dat?


Het was voor mij echt een besefmoment. Het was heel tof om te realiseren dat als je iets geeft aan mensen dat je dat op een manier terugkrijgt. Ik doe dit al ruim zeven jaar, maar de eerste vijf jaar was ik heel nonchalant over het feit dat ik zo’n community heb gecreëerd. Een vriendin zei tegen mij: “Ga er gewoon over praten’’. Ik moest mijn verhaal delen met de wereld en ik moest mijn verhaal ownen.

Door de nominaties kwam ik in contact met andere jongeren die ook met zoveel mooie dingen bezig zijn. Dat deed me realiseren dat mijn onzekerheid over mijn leeftijd destijds echt onnodig was. Op mijn 15e hielp ik soms wel vrouwen die twee keer ouder waren dan ik en dat bracht wel enige onzekerheid over mijn leeftijd en over mijn kennis met zich mee. Ik was bang niet serieus genomen te worden. Maar als je tijdens een nominatie ziet dat er nog zoveel andere jongeren bezig zijn met toffe dingen en daar speciale nominaties voor zijn, dan besef je: 'Wauw, wij jongeren zijn in staat om de wereld te verbeteren én onze leeftijd is daarbij echt een kracht!'


wil je elke maand de changemaker nieuwsbrief ontvangen? schrijf je hier in.

ken jij de volgende changemaker van de maand? laat het hier weten


Tekst: Jason Grissom

Illustraties: Jurel Bakker

meer weten?