Alles wat je om je heen ziet, is politiek. Het bouwen van nieuwe woningen, de rente op je studieschuld, de aanpak van de wachtrijen in de jeugdzorg... Dat zijn allemaal beslissingen van de politiek. De politiek maakt beslissingen over jóúw toekomst. Maar we get it: soms is het best wel ingewikkeld.


Daarom hebben we je het wat makkelijker gemaakt. Hier vind je links naar verschillende kieswijzers, meer info over thema’s die jou als jongere aangaan én tips om je wat beter te verdiepen in de politiek. Vind jij het belangrijk dat er serieuze aandacht komt voor jongeren en hun toekomst? Laat van je horen op 22 november. Stem!


hoe moet ik stemmen?

 1. Jongerenkieswijzer om je op weg te helpen
 2. Checken waar een stembureau in de buurt is
 3. Je stempas meenemen
 4. Geldige ID meenemen (check dus op tijd of die geldig is)

BELANGRIJK: Ben je om wat voor reden dan ook niet in staat om zelf te stemmen? Machtig iemand anders om jouw stem te laten horen! Hoe? Dat lees je hier.

De jongerenkieswijzer is een samenwerking van NJR en IZSolutions waar politieke partijen hun reactie hebben gegeven op 20 stellingen die belangrijk zijn voor jongeren. Handig!

allesispolitiek.jpg


waar kan ik meer informatie krijgen?

Wil jij jezelf meer verdiepen in de verkiezingen? Nice! Check de volgende resources. Geen zorgen, je hoeft niet alles te bekijken om een keuze te kunnen maken, maar we hebben wel alle relevante informatie voor jongeren op een rijtje gezet.

Meer info:

 • NPO3.nl/stemmen
  Hier vind je leuke en interessante tv programma's en online series over de verkiezingen.
 • De podcast KiesWijzer
  Geen tijd om alle verkiezingsprogramma's door te lezen? Geen zorgen: dat doet KiesWijzer voor je. In iedere aflevering hoor je belangrijkste punten van iedere partij.

Kieswijzers:

Stemmentrackers (om te checken waar politieke partijen de afgelopen jaren op hebben gestemd):

Politieke accounts op Insta:

 • De Kiesmannen - Met campagnes, shows en podcasts informeren ze jonge mensen over maatschappelijke thema's én verkiezingen.
 • Stem op een Jongere - Wat willen we? Meer jongeren in de politiek! Wanneer willen we dat? Snel een beetje. Dat maakt deze stichting makkelijker voor je met een duidelijk overzicht van verkiesbare jonge mensen.
 • Represent Jezelf - Want: niks doen is geen optie. Represent jezelf.
 • Check je stem - Check je stem laat je hoe politieke partijen stemmen op ingediende moties. Interessant!
 • Politieke Jongeren - Scherp, up to date en jong. Een must follow.geel.jpg


wat als ik zelf aan de slag wil om jongeren gehoord te krijgen?

Wil jij meer doen om jouw stem en die van andere jongeren te laten horen? Let's go! Hieronder een aantal dingen die je kan doen.

 • Organiseer een event in je eigen buurt over de verkiezingen via ons project Ik Ben Geweldig. Deel jouw plan en ontvang 1000 euro om het uit te voeren!
 • Meld jezelf aan voor een Jeugddebat bij jou in de buurt
 • Volg, like en deel alles van Het Jonge Geluid
 • Hou de NJR insta in de gaten en meld je aan voor Jong Magazine, onze maandelijkse nieuwsbrief. In november staat Jong Magazine helemaal in het teken van de verkiezingen

zwart.jpg