Alright, listen up! 6 juni is het onze kans om onze stem te laten horen over wat wij belangrijk vinden voor de toekomst van Europa. Want het lijkt misschien ver weg, maar Europa maakt beslissingen die invloed hebben op jouw leven. Een verplichte stagevergoeding, treinverbindingen tussen Europese landen en een Europees leger: allemaal onderwerpen waar Europa over beslist. Als we niet stemmen laten we de beslissingen over onze levens over aan anderen, die misschien wel ideeën hebben waar jij helemaal niet achter staat. Dus, let’s be real: het is belangrijk om te stemmen op 6 juni! Maar we snappen ook: het is best wel ingewikkeld. We geven je een kleine refresher en lees-/kijk-/luister-/doe-tips.


ALLES=POLITIEK_Banners_Tussenkopjes-03.png


waarom is lid zijn van de EU best nice?

Kijk, in ons eentje zijn we best wel klein in ons kikkerlandje, toch? Maar als onderdeel van de Europese Unie zijn we deel van een groter team. Dat betekent dat we samen sterker zijn. Door samen te werken met andere EU-landen kunnen we bijvoorbeeld handelsafspraken maken die goed zijn voor onze economie. Ook kunnen we samenwerken om grote problemen aan te pakken die we alleen niet kunnen oplossen, zoals klimaatverandering of oorlogen.

even refreshen, wat is het Europees Parlement ook alweer?

Het Europees Parlement is een deel van de Europese Unie dat bestaat uit rechtstreeks gekozen leden. Als kiezer kun je elke 5 jaar stemmen op politieke partijen en individuele kandidaten die deel zullen uitmaken van het Europees Parlement. Het heeft de macht om wetten goed te keuren, het Europese beleid te controleren en de financiële plannen van de EU vast te stellen.

over welke onderwerpen beslist de Europese Unie?

Europa beslist over belangrijke kwesties die direct invloed hebben op het leven van jongeren. Een verplichte stagevergoeding, treinverbindingen tussen Europese landen en Europees leger: allemaal onderwerpen waar Europa over beslist. Ook heeft de EU invloed op de strijd voor gelijke salarissen en kansen op de arbeidsmarkt, het beschermen van onze online privacy en het aanmoedigen van duurzame energiebronnen voor een groenere toekomst.

Check de video hieronder voor een spoedcursus Europese verkiezingen.


ALLES=POLITIEK_Banners_Tussenkopjes-B&J.png


Laat je stem horen en ruil een rood potlood voor een pint Ben & Jerry's. NJR werkt samen met B&J om jongeren aan te moedigen naar de stembus te gaan en zich uit te spreken. Dat kan bij de volgende locaties in Nederland:

24279-kaart-NL-BJ-PfP-1920.jpg

ALLES=POLITIEK_Banners_Tussenkopjes-04.png

  • Kieswijzer de podcast: elke aflevering staat een verkiezingsprogramma van een van de 11 grootste partijen centraal. In 15 minuten per aflevering worden de highlights van het plan voor jongeren beschreven én worden bizarre en opmerkelijke plannen onder de loep genomen.
  • ProDemos: in deze korte video wordt uitgelegd hoe het Europees Parlement werkt;
  • Politieke Jongeren - Scherp, up to date en jong. Een must-follow.


ALLES=POLITIEK_Banners_Tussenkopjes-12 (1).png

Young Voice is een kieswijzer die wij samen met ProDemos hebben gemaakt speciaal voor jongeren over de Europees Parlementsverkiezing. Door te swipen langs 20 tot 30 stellingen, ontdek je welke politieke partijen de meeste overeenkomsten hebben met jouw mening. Young Voice is uniek, omdat de stellingen in filmpjes toegelicht worden door bekende presentatoren en influencers. Deze editie zijn dat Ruba Zai, Rein van Duivenboden en Tirsa With.

ALLES=POLITIEK_Banners_Tussenkopjes-09.png

  • 8 mei: de Kiesmannen organiseren Europanacht in Paradiso. Een nacht vol met cultuur, dansen én leren we meer over de Europese verkiezingen.
  • 8 mei – 3 juni: de Kiesmannen organiseren De Grote Europashows door heel Nederland. Tijdens 1,5 uur stomen De Kiesmannen je helemaal klaar voor het stemhokje aan de hand van politieke verhalen, humor en muziek.
  • 29 mei (15:00-17:00): tijdens het evenement "Europa in de wereld" worden drie belangrijke thema's besproken: 1) Europa als betrouwbare partner 2) Europa als gemeenschap van waarden en 3) Europa en de toekomst.
  • 5 juni: Europese Stemnacht in de Tolhuistuin met Stem op een Vrouw, de Kiesmannen, Represent Jezelf en meer! Op de Stemnacht leer jij waarom die verkiezingen ook belangrijk voor jou zijn, en hoe je met jouw stem een positief verschil kan maken. Er zijn workshops, muziek en andere optredens.


wat als ik zelf aan de slag wil om jongeren gehoord te krijgen?

Wil jij meer doen om jouw stem en die van andere jongeren te laten horen? Let's go! Hieronder een aantal dingen die je kan doen:

  • Organiseer een event in je eigen buurt over de verkiezingen via ons project Ik Ben Geweldig. Deel jouw plan en ontvang 1000 euro om het uit te voeren!
  • Volg, like en deel alles van Het Jonge Geluid
  • Hou de NJR insta in de gaten en meld je aan voor Jong Magazine, onze maandelijkse nieuwsbrief. In mei staat Jong Magazine helemaal in het teken van de verkiezingen!