kinderrechten in de jeugdzorg

Jezelf laten horen is niet voor iedereen altijd vanzelfsprekend. En zeker binnen de muren van gesloten instellingen krijgen jongeren hier niet altijd de ruimte voor. Daar brengen wij verandering in! Met het project Kinderrechten in de Jeugdzorg gaan we langs bij verschillende gesloten jeugdzorginstellingen en justitiƫle jeugdinrichtingen.

We gaan met jongeren in gesprek over hun leefomstandigheden, behandeling, behoeften en uitdagingen. Ook geven we presentatie- en debattrainingen om ze te leren hoe ze hun stem op een goede en overtuigende manier kunnen laten horen. Op deze manier kunnen jongeren meepraten en een bijdrage leveren aan hun eigen leefomgeving. Dat doen ze bijvoorbeeld tijdens het debat waarbij ze hun verhaal delen met de groepsbegeleiding en directie van de instelling, maar ook buiten de muren van de instellingen: in 2023 lieten ze voor het eerst van zich horen in de Tweede Kamer tijdens het Nationaal Jeugddebat!

NJR heeft contact met verschillende organisaties die een belangrijke rol hebben in de hervorming van de gesloten instellingen. Door dit netwerk zijn wij op de hoogte van de actualiteit en kunnen we de signalen die we opvangen doorgeven naar onder andere beleidsmakers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het afgelopen jaar hebben jongeren binnen de gesloten jeugdzorg 5 punten genoemd die moeten veranderen. Check de visual om te zien welke dat zijn!

Bekijk hier een overzicht van organisaties, initiatieven en projecten binnen de jeugdzorg die zich bezighouden met jongerenparticipatie.

Faraaz Ramdjanbeg