werkgroep jargonbrigade

Wil jij dat politici klare taal spreken en dat politiek begrijpelijk is voor jongeren? Wil jij debatten analyseren en het taalgebruik van politici doorgronden en beoordelen? Dan is de jargonbrigade werkgroep op zoek naar jou!


wat is de jargonbrigade?

De Jargonbrigade bestaat uit jongeren die willen dat politiek ook door jongeren te volgen is. Daarom trekt de Jargonbrigade erop uit om het taalgebruik van politici te beoordelen. De politicus die voor jongeren wél heldere taal gebruikt, krijgt de Klare Taalprijs. Lange zinnen, vage praatjes en moeilijke woorden worden ontmoedigd met de Zwetsprijs.

wat ga je doen in de werkgroep?

Jij bent degene die samen met andere jongeren gaat bepalen welke politici de Klare Taalprijs en de Zwetsprijs winnen. Dit ga je doen door het taalgebruik van alle fractievoorzitters in een bepaald tijdsbestek te analyseren. Dat kan via social media, maar ook via kamerdebatten en media-interviews. Je verzamelt woorden, zinnen, of hele alinea's van fractievoorzitters die bol staan van het jargon, of juist niet. Op basis van de jullie analyse, bepalen jullie wie de prijzen winnen. Gedurende de periode waarin de jargonbrigade actief is, ben jij samen met de andere werkgroepleden, natuurlijk ook hét gezicht van Nederlandse jongeren die vinden dat politici op hun taalgebruik moeten letten.


wie ben jij?

  • jij hebt een bak aan energie en enthousiasme;
  • jij bent breed geïnteresseerd in politiek en vindt het leuk om fractievoorzitters te volgen (óf je vindt politiek maar niks en wil je er nu wel in verdiepen met als doel dat politici minder jargon gaan gebruiken);
  • jij bent fan van mooie taal en allergisch voor onbegrijpelijke taal;
  • jij bent niet bang om van je te laten horen en vindt het leuk om een grote groep jongeren te vertegenwoordigen;
  • jij bent in maart 2022 zo'n 6 uur per week beschikbaar, in februari flexibel zodat je aanwezig kan zijn bij de kick-off meeting van de jargonbrigade én je hebt Verantwoordingsdag (19 mei 2022) al vrij gehouden in je agenda.


wat krijg je daarvoor terug?

  • Een fijne werkplek en gezellige meetings in hartje Utrecht;
  • Professionele begeleiding bij je werk en je persoonlijke ontwikkeling;
  • Samenwerken met jonge ambitieuze mensen met verschillende achtergronden, met dezelfde passie;
  • De kans om je netwerk te vergroten;
  • De eer om op Verantwoordingsdag (19 mei 2022) de Klare Taalprijs en de Zwetsprijs uit te reiken namens Nederlandse jongeren.


geïnteresseerd?

Lijkt dit je wel wat? Meld je direct (maar in ieder geval uiterlijk 8 februari 2022 12:00u) aan door een mail te sturen naar [email protected]. Leg in je mail uit waarom je graag in de werkgroep jargonbrigade wilt.


nog vragen?

Geen probleem! Stuur een mailtje naar Vincent.

email [email protected]

Connect op LinkedIn