Traditie, gevaar of kunst: vuurwerk is al decennia lang een gevoelig onderwerp in Nederland. De ideeën over vuurwerk verschuiven al een aantal jaren. Van ‘Ja, natuurlijk! Het hoort erbij!' tot ‘Afschaffen die handel, vuurwerk brengt alleen maar nadelen’.


Uit onderzoek van drie opiniepeilers tussen 2014 en 2016 blijkt dat zo’n 14% tot 50% van de Nederlanders een algeheel
vuurwerkverbod wil. Een groter deel van Nederland (EenVandaag: 60%; TNS NIPO: meer dan 50%; I&O Research: 48%) is voor een verbod op alleen consumentenvuurwerk, op voorwaarde dat gemeenten een grote, professionele vuurwerkshow voor iedereen organiseren.


Toch was er een pandemie voor nodig om de jaarlijkse traditie een keer aan banden te leggen: een heus vuurwerkverbod voor de jaarwisseling van 2020 naar 2021. Naast dit algemene verbod is er in de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met vuurwerkvrijzones.


allesispolitiek.jpg


Voorstanders
voor het afschaffen van consumentenvuurwerk zijn bijvoorbeeld artsen die elke jaarwisseling weer te maken krijgen met de directe gevolgen van dit knallend vertier. Tegenstanders zijn van mening dat een verbod niet te handhaven is en vinden het verbod op consumentenvuurwerk een te grote financiële klap voor de vuurwerkbranche.


Nou, je voelt ‘m al aankomen: een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten is een politiek besluit. Sta je de volgende jaarwisseling met een oliebol of met een vuurpijl in je hand? Daar heb jij dus invloed op.


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.


ALLES = POLITIEK, ook dit...


3 dingen die jij nog niet wist over vuurwerk


Wist je dat…

  1. er in 2019 door vuurwerkhandelaren een recordomzet van 77 miljoen euro is gedraaid?
  2. niet alleen rechtstreekse vuurwerkslachtoffers voor drukte in ziekenhuizen zorgen? Ook de smog van het vuurwerk zorgt elk jaar voor veel opnames van patiënten met ademhalingsproblemen.
  3. de Nederlander gemiddeld zo’n 50 euro per jaar aan vuurwerk uitgeeft?


terug naar ALLES = POLITIEK