
MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek en ontwikkel je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en draag je jouw steentje bij aan onze maatschappij. Win-win! De jongeren van het MDT jongerenpanel zijn zélf de doelgroep van de Maatschappelijke Diensttijd en hebben daarom veel te zeggen over de ontwikkeling ervan. In de afgelopen vier jaar was het jongerenpanel regelmatig aanwezig op het ministerie. Het panel adviseert niet alleen het ministerie, maar ook andere betrokken organisaties en denkt mee over het programma MDT. Lijkt het jou leuk om samen met andere jongeren mee te denken over de invulling van MDT en je mening te geven? Dan zoeken wij jou!
over het MDT jongerenpanel
Het jongerenpanel bestaat uit een groep van 20 tot 30 jongeren tussen de 12 en 30 jaar, uit verschillende delen van het land en met diverse achtergronden. Samen denken zij na over nieuwe ideeën voor MDT, maar geven ze ook advies aan organisaties over thema's die jongeren belangrijk vinden. Het MDT jongerenpanel is de schakel tussen de overheid, organisaties en jongeren. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd om elkaar te leren kennen en plezier te maken en trainingen om je vaardigheden verder te ontwikkelen!
wat ga jij doen?
Als panellid denk je mee over MDT. Je geeft je mening en haakt aan bij brainstormsessies. Zo kan het gebeuren dat je de ene dag om tafel zit met een reclamebureau voor de grote MDT campagne en de andere dag projectplannen beoordeelt. Je brengt zo nu en dan een bezoek aan evenementen en projecten en luistert naar de ervaringen van andere jongeren. Deze deel je vervolgens binnen het panel. Ook maak je andere jongeren en volwassenen enthousiast voor MDT. Er zijn veel verschillende dingen te doen en je kunt zelf kiezen wat het beste bij jou past. Uiteraard krijg je begeleiding van een (jonge) projectleider bij wie je altijd terecht kunt voor vragen en andere zaken.
Het MDT jongerenpanel bestaat uit twee groepen waar je uit kan kiezen. Als je kiest voor een groep betekent dat dat je samen met je groepsgenoten verantwoordelijk bent voor de bijbehorende onderwerpen. Dat je voor één groep kiest, betekent niet dat je niks voor de andere groepen mag doen. Je hebt altijd de keuze om een opdracht van een andere groep te doen als je dit leuk vindt!
- Groep 1: Beleid
Jongeren in de beleidsgroep houden zich vooral bezig met het meedenken met beleid vanuit een jongerenperspectief en voeren hierover gesprekken met ambtenaren en andere betrokkenen. Dit doe je vooral op een of twee beleidsthema's/clusters waarbij je bent aangesloten. Binnen het cluster waar je bent aangesloten denk je mee over de plannen vanuit jongerenperspectief. De verschillende clusters zijn: Onderwijs, Prooflabel (kwaliteitsaanbod), Subsidies, Regio aanpak, Gemeenten, Maatschappelijke opgaven, Participatie & co-creatie, Onderzoek, Bedrijfsleven, Maatschappelijke organisaties & netwerk.
- Groep 2: Communicatie & ambassadeurs
Jongeren in de communicatiegroep houden zich bezig met alles op het gebied van de communicatie van MDT: video, campagne of social media. Je helpt MDT goed naar buiten te brengen en hebt alle vrijheid om je creatieve kant te uiten en verder te ontwikkelen. In deze groep zitten ook jongeren die MDT zelf willen uitdragen naar de buitenwereld. Jongeren die het leuk vinden om zich uit te spreken en weten hoe ze MDT goed kunnen overbrengen. Deze jongeren zullen zich vooral bezighouden met bijvoorbeeld het inrichten van en aanwezig zijn op beurzen, onderwijsdagen, evenementen, social media-uitingen, radio- of tv-optredens, interviews geven etc. Op deze manier geven we meer bekendheid aan MDT.
Naast het werken in groepjes, is er genoeg ruimte om verschillende dingen zonder een vast thema te doen. Je kan inspringen en ondersteunen bij wat je leuk vindt of waar je nodig bent. Denk aan eenmalige projecten, brainstormsessies, het organiseren van panelweekenden, uitjes en wervingsdagen. Zo kon er dit jaar bijvoorbeeld ook een panellid mee naar de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs in Londen.
wie ben jij?
Herken je je in één van de punten hieronder? Meld je dan vooral aan!
- Je hebt een mening en vindt het leuk om na te denken over hoe iets eruit moet zien, beter of anders kan;
- Je hebt creatieve ideeën;
- Je bent nieuwsgierig naar nieuwe plekken en mensen;
- Je hebt iets of helemaal niets met school;
- Je hebt tijd om een paar keer per maand het land door te crossen;
- Je hebt tijd om één keer per maand bij de panelupdate te zijn voor een bijeenkomst of training (meestal op dinsdagavond in Utrecht, soms op maandagavond in Den Haag) en eens per jaar bij panelweekend;
- Je hebt ideeën om de stem van jongeren meer te laten horen;
- Je wil MDT tot een nog groter succes maken en hier je steentje aan bijdragen;
- Je wil je eigen talenten ontdekken en inzetten in de praktijk;
- Je wil je voor minimaal 2 jaar aansluiten bij het panel (en maximaal 3 jaar);
- Je bent 8-10 uur per maand beschikbaar voor het panel.
Maar ben je vooral gewoon lekker jezelf en gemotiveerd om aan te sluiten bij het panel? Sta jij achter de missie van MDT om jongeren op deze manier te laten ontwikkelen? En wil jij anderen daarover enthousiasmeren? Solliciteer dan vooral!
wat bieden wij?
- Een vrijwilligersvergoeding van 160 euro per maand, waarmee je ook je reis- en onkosten kunt vergoeden;
- De mogelijkheid jezelf te ontwikkelen door middel van trainingen;
- Vrijheid om te bepalen hoe veel en waar je je voor inzet. Dat kan om een interview gaan met een MDT-organisatie, het opzetten van een podcast tot op gesprek gaan in de Tweede kamer;
- Een certificaat van deelname.
wat verwachten we niet van jou?
We snappen dat je toevallig niet over de wereld beschikt. Dat hoeft ook niet voor deze functie. We verwachten namelijk niet van je dat:
- Je zelf een MDT-traject hebt gedaan (maar dat mag zeker wel!);
- je een bepaalde opleiding doet of hebt afgerond;
- je ervaring hebt met het praten voor grote groepen;
- je ervaring hebt in de politiek;
- Motivatie is belangrijker!
iedereen is welkom
Hadden we al gezegd dat iedereen welkom is? En ja, dan bedoelen we echt iedereen. X/V/M, opleiding of geen opleiding, waar je ook woont en wat je achtergrond ook is. Denk je dat er iets is wat we moeten weten of dat er een probleem kan zijn? Geloof ons: alles is op te lossen. We denken graag met je mee!
doen?
Stuur je sollicitatie via deze link zodat wij een eerste indruk krijgen van wie je bent, wat je doet en waarom je deel uit wil maken van het panel. Doe dit uiterlijk zondag 14 januari. Heb je nog vragen? Mail naar [email protected] of [email protected].
Uiterlijk vrijdag 19 januari laten we weten of je door bent naar de selectiedag op vrijdag 26 januari. Op de selectiedag willen we jou tijdens leuke activiteiten beter leren kennen!
om rekening mee te houden
- De selectiedag vindt plaats op vrijdag 26 januari (overdag) bij de Nationale Jeugdraad in Utrecht. Mocht het een probleem zijn om bij de selectiedag te zijn omdat je dan op school zit, laat het ons weten dan kunnen we je helpen. Reiskostenvergoeding is mogelijk in overleg.
- Als je bent gekozen als nieuw panellid, zal er een kick-off dag zijn met alle andere (nieuwe) panelleden. Deze vindt plaats op maandag 11 maart (+- van 12:00 tot 20:00 uur) op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. De planning wordt later bekend gemaakt.
Let op: het is verplicht om aanwezig te zijn bij zowel de selectiedag als de kick-off. Mocht je maar een gedeelte van de dag kunnen, geef dit dan aan in het aanmeldformulier.