vacature MDT jongerenpanel

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten, doe je iets voor de samenleving en ontmoet je anderen. De jongeren van het MDT jongerenpanel hebben veel te zeggen over de ontwikkeling van MDT. In de afgelopen 3 jaar was het panel regelmatig aanwezig bij de ministeries. Het panel adviseert de ministeries, andere betrokken organisaties en denkt mee over het programma van MDT. Wil jij ook je ongezouten mening geven over de plannen en hierover meedenken? Dan zoeken wij jou!

over het MDT jongerenpanel

Het jongerenpanel bestaat uit een groep van 30 jongeren tussen 12 tot 30 jaar, uit verschillende provincies, gemeenten en met diverse achtergronden. Samen denken zij na over nieuwe ideeën voor MDT, maar geven ze ook advies aan organisaties over thema's die jongeren belangrijk vinden. Het MDT jongerenpanel is de schakel tussen de overheid, organisaties en jongeren. Daarnaast worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd om elkaar te leren kennen en plezier te maken!

wat ga jij doen?

Als panellid geef je je (ongezouten) mening. Zo kun je een bezoek brengen aan MDT projecten en luister je naar de ervaringen van andere jongeren, zit je aan tafel met een reclamebureau of beoordeel je projectplannen. Er zijn veel verschillende dingen te doen en je kunt zelf kiezen wat het beste bij jou past. Uiteraard krijg je begeleiding van een (jonge) projectleider bij wie je altijd terecht kunt voor vragen en andere zaken.

Het MDT jongerenpanel bestaat uit vier groepen met verschillende thema's. Samen met je groepsgenoten ben je verantwoordelijk voor één van deze vier thema's. Uiteraard heb je altijd de keuze om ook een opdracht van een andere groep te doen als je dit leuk vindt!

De vier thema's zijn:

 1. Beleid

In deze groep werk je vooral samen met het MDT-kernteam, je leest mee met beleidsstukken en voert gesprekken met de minister.

2. Communicatie

Binnen dit thema ben je bezig met alles op het gebied van de communicatie van MDT. Denk bijvoorbeeld aan het maken van video's, campagne of social media content.

3. MDT Ambassadeurs

In deze groep vertel je de buitenwereld op een enthousiaste manier over MDT. Dat doe je bijvoorbeeld tijdens onderwijsdagen, evenementen of door het geven van een interview. Zo geven we meer bekendheid aan MDT.

4. Freestylers

In deze groep mag je verschillende dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan korte projecten, het organiseren van panelweekenden of wervingsdagen. Ook kun je aansluiten bij projecten van de andere thema's.

Geef in je sollicitatiebrief of video aan welke drie thema's jou het leukst lijken.


wie ben jij?

 • Je hebt een mening en vindt het leuk om na te denken over hoe iets eruit moet zien, beter of anders kan;
 • Je hebt creatieve ideeën;
 • Je hebt iets of helemaal niets met school;
 • Je hebt tijd om een paar keer per maand het land door te reizen;
 • Je hebt ideeën om de stem van jongeren meer te laten horen;
 • Je wil je eigen talenten ontdekken en inzetten in de praktijk.

Herken je je in één van de punten hierboven? Ben je vooral gewoon lekker jezelf en gemotiveerd om aan te sluiten bij het panel? Solliciteer dan vooral!

wat bieden wij?

 • Een vrijwilligersvergoeding van maximaal 180 euro per maand (maximaal 1800 euro per jaar), afhankelijk van het aantal uren dat je maakt;
 • Reiskostenvergoeding;
 • De mogelijkheid jezelf te ontwikkelen door middel van maandelijkse trainingen;
 • Vrijheid om te bepalen hoe veel en waar je je voor inzet;
 • Een certificaat van deelname aan het panel.

wat verwachten we niet van jou?

We snappen dat je toevallig niet over de wereld beschikt, dat hoeft ook niet. We verwachten namelijk niet van je dat:

 • je zelf een MDT-traject hebt gedaan;
 • je dicht bij ons kantoor in Utrecht woont;
 • je een bepaalde opleiding doet of hebt afgerond;
 • je ervaring hebt met het praten voor grote groepen
 • je ervaring hebt in de politiek
 • je altijd beschikbaar bent, motivatie is belangrijker!

iedereen is welkom

Hadden we al gezegd dat iedereen welkom is? En ja, dan bedoelen we echt iedereen. X/V/M, opleiding of geen opleiding, waar je ook woont en wat je achtergrond ook is. Denk je dat er iets is wat we moeten weten of dat er een probleem kan zijn? Geloof ons: alles is op te lossen. We denken graag met je mee!

doen?

Stuur je motivatie via de survey in onderstaande link zodat wij een eerste indruk krijgen van wie je bent, wat je doet en waarom je bij het panel wil. Je mag dit opschrijven, maar je mag ook een filmpje of iets anders opsturen! Kies wat voor jou werkt en stuur dit uiterlijk zondag 20 november op. Vergeet niet je top 3 van de verschillende thema's erbij te zetten. https://s.surveyplanet.com/e1ke9q8k

Uiterlijk maandag 21 november laten we weten of je door bent naar de selectiedag op vrijdag 25 november. Tijdens de selectiedag willen we jou beter leren kennen!

om rekening mee te houden

 • De selectiedag is op vrijdag 25 november (overdag) bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Mocht het een probleem zijn hierbij te zijn omdat je dan op school zit, laat het ons weten dan kunnen we je helpen. Je ontvangt reiskostenvergoeding.
 • Als je bent gekozen als nieuw panellid, zal er een kick-off zijn met alle andere (nieuwe) panelleden. De kick-off is op zondag 15 januari. Je ontvangt ook hiervoor een reiskostenvergoeding.

Let op: het is verplicht om aanwezig te zijn bij zowel de selectiedag als de kick-off. Mocht je maar een gedeelte van de dag kunnen, geef dit dan aan in je motivatie.


meer weten?

Jip Bos