Als ’t op familie aankomt heb je niks te kiezen. Zo zit het ook met ome DUO. Een erg vrijgevige oom, maar let op: je moet ‘m wel weer terugbetalen. Sinds 1 september 2015 geldt het leenstelsel voor alle studenten die een opleiding volgen binnen het hoger onderwijs. Hiermee lenen studenten zo’n €1000 per maand tegen een relatief lage rente. Geld om te studeren, wonen en leven.


Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar er is ook een hoop kritiek op het leenstelsel. De doorstroom van mbo naar hbo is bijvoorbeeld verminderd en studenten zijn vaker afhankelijk van het inkomen van hun ouders. Of: dan ben je eindelijk afgestudeerd, zit je met torenhoge schulden en is een huis kopen een enorme uitdaging.


Voorstanders van het leenstelsel vinden dat studenten best mogen investeren in hun toekomst. Ook benadrukken zij dat het geld dat vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs ook weer in het onderwijs wordt gestoken. Oftewel: dat leidt weer tot beter onderwijs. Tegenstanders betwijfel of dat wel zo slim is op deze manier.


allesispolitiek.jpg


Maar wat vind jij? Een goede deal? Of is het tijd dat het stelsel (weer) op de schop gaat?


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.


ALLES = POLITIEK, ook dit...


3 dingen die jij nog niet wist over je studieschuld


Wist je dat…

  1. je studieschuld meeweegt in de berekening van je maximale hypotheek?
  2. de gemiddelde studieschuld rond de 14k ligt?
  3. de studieschuld zorgt voor veel stress onder jongeren?


hier lees je meer over studieschuldterug naar ALLES = POLITIEK