Rainbow Academy Week

26 - 30 oktober 2020

De Rainbow Academy (een samenwerking van COC Nederland, NJR en Movisie) is altijd een plek geweest waar we streven naar inclusiviteit en een stem geven aan diversiteit.

Door middel van trainingen en ontmoeting groeiden we samen en leerden we hoe we anderen kunnen helpen. Dit doel blijven we ook nastreven in 2020, een bewogen jaar voor iedereen. Zeker voor onze community. We bieden dit jaar in plaats van een Rainbow Academy Day (of voorheen Niet Alleen Anders Dag) een volledig online Rainbow Academy Week aan. Net als altijd, volledig gratis voor LHBTQI+-jongeren(organisaties).
Het programma in het kort:
26-10 19.30u: Keynote Andrea Vogelsanger over activisme en selfcare
27-10 19.00u:
Training Suïcidepreventie
28-10 19.30u:
Training Hoe help je een ander?
29-10 19.00u:
Training Vergroot je invloed
30-10 19.00u:
Webinar Intersectioneel Activisme

De Rainbow Academy Week is begonnen. Wil je je toch nog inschrijven voor één of meeredere sessies? Mail dan naar [email protected]


Hieronder vind je een uitgebreider overzicht van het programma. We vragen je je maximaal voor één van de trainingen op dinsdag, woensdag en donderdag in te schrijven. Zo heeft iedereen een kans om iets nieuws te leren. De keynote op maandag en webinar op vrijdag zijn openlijk toegankelijk voor iedereen, maar het is wel nodig dat je je opgeeft.


Programma


Andrea.jpg

26 oktober
Keynote: Andrea Vogelsanger over activisme en selfcare

Er gebeurt op dit moment erg veel in de wereld. Op politiek vlak, maar ook op het bredere gebied van mensenrechten die worden geschonden en het klimaat waar onvoldoende voor wordt gezorgd. Door middel van activisme spreken veel van ons zich uit voor een betere wereld. Voor nu en voor later. We vragen hierin veel van onszelf en van anderen. Want je móet je uitspreken, toch?!
De keerzijde hiervan is dat mensen opgebrand raken. Dat kan met verschillende dingen te maken hebben. Je voelt je ongehoord, onbegrepen, je bent boos. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Coach en trainer Andrea Vogelsanger bespreekt de voorgaande zaken, hoe je ook tijdens activisme beter voor jezelf kunt zorgen en waarom dat zo belangrijk is. Andrea heeft jarenlange ervaring in het geven van training en coaching en is gespecialiseerd in diversiteitsvraagstukken.
19.30 - 21.00 uur
via Zoom
Inschrijven


27 oktober
Suïcidepreventie (in samenwerking met 113)

Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele volwassenen heeft ooit zelfmoordgedachten gehad (SCP, 2012). Dit is ruim 5 keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Daarbij heeft een aanzienlijk deel van de LHB-volwassenen ooit een zelfmoordpoging ondernomen. Dit cijfer is 4 maal zo hoog als bij de rest van de bevolking. Deze cijfers liggen voor transgender mensen nog hoger. Zij doen 5 tot 10 maal vaker een zelfmoordpoging en denken 7 keer vaker aan suïcide in vergelijking met cis mensen.

Dat laat des te meer zien dat het belangrijk is voor ons als community om goed te weten hoe we suïcidale gedachten en neigingen kunnen herkennen en hoe we elkaar kunnen steunen.
19.00 - 21.00 uur
via Zoom, maximaal 30 deelnemers
Inschrijven


28 oktober
Hoe help je een ander? (door Movisie)

Als je werkt (vrijwillig of betaald) met LHBTQI+-jongeren is de kans groot dat je weleens een hulpvraag hebt gehad. Zo’n hulpvraag kan je overvallen. Misschien weet je niet hoe je het beste kunt helpen of kun jij helemaal geen antwoord geven op de vraag. Deze avond kun je deelnemen aan een online training waar je (en eventueel je organisatie) meer leert over verschillende vraagstukken. Aan de hand van casussen en uitwisseling leer je hoe je je kunt voorbereiden op een hulpvraag en hoe je die het beste kunt behandelen.
19.30 - 21.30 uur
via Zoom, maximaal 40 deelnemers
Inschrijven


29 oktober
Vergroot je invloed (Door NJR Changemaker Academy)

Hoe zet je jouw ervaringen in om de wereld mooier te maken via wegen waar je misschien niet direct bij stil staat? Deze training zal zich met name richten op de mogelijkheden om je stem te laten horen bij lokale overheden zoals de gemeente. Ontdek je eigen kracht en ontwikkel een strategische visie. Voor je het weet, zit je bij de burgemeester aan tafel.
19.00 - 21.00 uur
via Zoom, maximaal 40 deelnemers
Inschrijven


30 oktober
Intersectioneel activisme (in samenwerking met Colored Qollective)

Deze webinar gaat in op het hedendaagse activisme vanuit een multi-perspectief. Wat betekent het activisme? En welke vormen neemt het aan binnen LHBTQIA+-gemeenschappen van kleur? Dit zijn enkele vragen die aan bod zullen komen tijdens de training. Ook nemen we je mee in de ervaringen en de perceptie van LHBTQIA+-personen die in het afgelopen jaar minder op de voorgrond zijn geweest. Er zullen tot slot handvaten en tips worden gegeven waarin er met name aandacht wordt besteed aan LHBTQIA+-personen van kleur, trans- en non-binaire personen, mensen met een beperking en Roma en Sinti.
19.00 - 21.00 uur
via Zoom
Inschrijven


Anders dan anders

Net als veel dingen dit jaar is de Rainbow Academy Week anders dan anders. Gezien we niet samen kunnen komen voor onze jaarlijkse trainingsdag, hebben we er een online week van gemaakt. Dat betekent thuis achter je computer zitten, evenveel leren, maar iets minder samenzijn. Degenen die zich voor 19 oktober inschrijven, sturen we graag een cadeautje. Op het inschrijfformulier vind je daarom een vraag over je huisadres. Mocht je liever geen cadeautje van ons ontvangen? Geen probleem! Laat die vraag dan gewoon leeg. Schrijf je je na 19 oktober in? Dan kunnen we je helaas geen cadeautje meer sturen. Maar dat mag de pret niet drukken, het wordt nog steeds een prachtige week.

Vragen?

Vragen over de Rainbow Academy Week? Of kan je toch niet aanwezig zijn? Mail vooral Isabeau even:

phone 06-18 20 28 34

email [email protected]

Connect op LinkedIn

Connect op Facebook

Connect op Instagram


Meer weten?