jeugddebat

voor docenten

Elke leerling heeft een verhaal. Deelname aan het Provinciaal Jeugddebat, en wellicht doorstromen naar het Nationaal Jeugddebat, is dé manier om jongeren kennis te laten maken met allerlei manieren waarop zij van zich kunnen laten horen. Wij laten dat verhaal gelden voor de wereld om hen heen.


kunnen mijn leerlingen dat?

Absoluut. Het Nationaal Jeugddebat is niet alleen bedoeld voor de debatclub of jongeren die al actief bezig zijn met de wereld om hen heen mooier maken. Genoeg leerlingen die niet op hun mondje zijn gevallen toch? In onze optiek heeft elke jongere een verhaal dat er toe doet. Wij brengen die verhalen samen en naar Nederlandse politici: eerst in het Provinciehuis en later in de Tweede Kamer. Stuur uw leerlingen deze link om zich individueel op te geven.


hoe verder?

Om helemaal voorbereid in de Tweede Kamer te verschijnen, volgt iedereen een trainingstraject: een gezamenlijke voorbereidingsdag in Utrecht, een heel voorbereidingsweekend op een kasteel in Limburg en een laatste generale repetitie in Utrecht. Tijdens deze dagen leren ze jongeren uit heel Nederland kennen, en gaan ze samen aan de slag om een voorstel te schrijven voor landelijke politici. Ook gaan we op zoek naar eenieders sterke punten. Afgelopen jaar hebben de jongeren in de Tweede Kamer gedebatteerd met ministers en staatssecretarissen over thema’s zoals kindermishandeling, drugsgebruik, discriminatie en klimaatverandering.


meer weten?

Lees hier het verslag van het Nationaal Jeugddebat 2019, dat op 15 april 2019 in de Tweede Kamer plaatsvond of kijk de aftermovie.


nog vragen?

Tanja Kuijpers

Coco Peet


meer weten?