Het minimumloon is het laagste bruto bedrag (= alles wat overblijft na belastingen) dat je baas verplicht is uit te betalen. Je mag dus niet minder verdienen dan dat bedrag. Chill voor jou. Hoeveel dat minimumloon is, hangt af van je leeftijd. Hoe ouder, hoe hoger. Is dat wel eerlijk?


Het minimumloon in 2021 is €842.40. Dat is dus maandelijks voor fulltime werk en voor 18-jarigen. Veel mensen vinden dat dat te laag is: voor veel jongeren is het lastig rondkomen. Ook vinden zij dat jongeren niet minder zouden moeten verdienen dan hun oudere collega’s terwijl ze hetzelfde werk doen. Er zijn ook mensen die vinden dat het minimumloon kan blijven zoals het is. Zij vinden bijvoorbeeld dat het logisch is dat er een verschil in loon is omdat jongeren vaak minder werk- en levenservaring hebben.


allesispolitiek.jpg


Maar wat vind jij? Afschaffen? Verhogen? Of vind je het wel goed zo? Laat je stem horen!


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.


ALLES = POLITIEK, ook dit...


3 dingen die jij nog niet wist over het minimumloon


Wist je dat…

  1. jongeren die het wettelijk minimumjeugdloon verdienen vooral werkzaam zijn in de detailhandel, horeca, cultuur, recreatie en zakelijke dienstverlening?
  2. Duitsland en België de leeftijd waarop het volwassen wettelijk minimumloon geldt kortgeleden hebben verlaagd naar 18 jaar? Eerst lag die leeftijd hoger, op 21, net als in Nederland.
  3. je als 15-jarige recht hebt op minimaal €3,25 per uur en als jongere van 21 jaar (en ouder) recht hebt op €10,80? Dat is meer dan het driedubbele!


hier lees je meer over het minimumloonterug naar ALLES = POLITIEK