jongerenvertegenwoordiger mensenrechten & veiligheid

Wil jij de stem Nederlandse jongeren laten horen bij de Verenigde Naties over mensenrechten en veiligheid? Word dan VN jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid!


Mensenrechten, vrede & veiligheid, Sustainable Development Goals (SDG’s). Belangrijke thema’s, waar tijdens VN-conferenties door 195 landen afspraken over worden gemaakt en voortgang op nationale niveau's wordt getoetst. Dat gaat over onze toekomst, dus de stem van jongeren kan daarbij niet ontbreken.

Als jongerenvertegenwoordiger vorm je de schakel tussen jongeren en internationale politiek. Je gaat actief op zoek naar de ideeën en visies van allerlei verschillende jongeren en bespreekt deze met wereldleiders, politici, beleidsmakers en andere invloedrijke mensen. Een geweldige kans om op het hoogste niveau impact te kunnen maken, en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.


als jongerenvertegenwoordiger:

 • vertegenwoordig je voor twee jaar officieel de stem van Nederlandse jongeren op het gebied van mensenrechten en veiligheid;
 • spreek je duizenden jongeren per jaar (via social media, workshops & gastlessen);
 • ontwikkel je vaardigheden in public speaking, lesgeven, en onderhandelen;
 • leer je spreken voor zowel politici als jongeren;
 • neem je deel aan toonaangevende internationale VN-conferenties*;
 • bouw je een netwerk op hoog niveau op;
 • werk je samen met jongeren over de hele wereld;
 • krijg je een maandelijkse vergoeding van €600,- bruto (sinds 2021 is dit de standaard vergoeding voor jongerenvertegenwoordigers) en worden je reiskosten in binnen- en buitenland vergoed.


in nederland

Als VN jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid houd je je bezig met actuele VN-thema's zoals vrede en veiligheid, mensenrechten en de Sustainable Development Goals. Door actief te zijn op social media en door gastlessen, presentaties en workshops te geven op scholen, events en andere gelegenheden, verzamel jij input van Nederlandse jongeren. Ook neem je regelmatig deel aan conferenties en debatten. Alle input die je verzamelt bespreek je o.a. met, politici, beleidsmakers en bestuurders. Ook zit je vaak om tafel met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


in het buitenland

Als jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid ga je naar de Commission on Social Development in februari 2022. Daarnaast neem je namens Nederlandse jongeren deel aan het High Level Political Forum in juli 2023 in New York, waar de voortgang van de Sustainable Development Goals besproken wordt. En je gaat naar de Algemene Vergadering van de VN in september 2023. Dit is het belangrijkste overlegorgaan bij de VN. Eventueel ga je nog naar andere conferenties waar jij de thema’s die belangrijk zijn voor Nederlandse jongeren onder de aandacht kunt brengen bij wereldleiders.

Je reist naar deze conferenties als onderdeel van de Nederlandse delegatie (dat zijn meestal Nederlandse beleidsmakers, politici of ministers). Je werkt nauw met hen samen, maar ook met collega-jongerenvertegenwoordigers van andere landen. Je geeft speeches, lobbyt, organiseert side-events, en spreekt met zo veel mogelijk mensen. Zo zorg jij ervoor dat er rekening wordt gehouden met de belangen en ideeën van jongeren. Over alles wat je meemaakt houd je jongeren op de hoogte via social media.


collega’s

Je gaat deel uitmaken van een  groep jongerenvertegenwoordigers. Deze groep bestaat uit twee jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken, twee jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling en twee jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit en Voedsel.

Oud-jongerenvertegenwoordiger Manal Moussane blijft betrokken bij het werk dat jij gaat doen, waarschijnlijk in een coachende rol. Zij heeft al twee jaar ervaring opgedaan als jongerenvertegenwoordiger en kan jou helpen invulling te geven aan jouw rol en het werk. In welke vorm Manal precies betrokken blijft, zal in gesprek met de nieuwe jongerenvertegenwoordiger vastgesteld worden.

Ook ben je als jongerenvertegenwoordiger nauw betrokken bij de  werkgroep VN Jongeren: jongeren met interesse in internationale thema's. Zij ondersteunen jouw werk en tijdens de tweewekelijkse meetings koppel jij je acties en ervaringen aan hen terug. Samen met hen geef je gastlessen door het hele land, zet je projecten op en denk je plannen uit. Daarnaast ben je betrokken bij relevante projecten van NJR en word je vanuit NJR begeleid en ondersteund door projectleider Hanna Scheffer.


procedure

Als je voor deze functie solliciteert doorloop je een uitgebreide sollicitatieprocedure met onder andere een voorronde en een campagne. Tijdens de voorronde krijg je de kans om jezelf te presenteren en mini gastles te geven over een eigen gekozen SDG (Sustainable Development Goal). De twee kandidaten die daar als beste uitkomen voeren een publieke campagne.

Houd in elk geval rekening met sollicitatiegesprekken in week 35 of 36 (tussen 29 augustus en 9 september), de voorronde op zaterdag 17 september in LAB111 te Amsterdam, de trainingsweek van 26 tot en met 29 september en de campagnetijd van 6 tot en met 13 oktober. De finale zal plaatsvinden op 13 oktober 2022 in Pakhuis de Zwijger, waar jij een finalepitch geeft. Zo start je op 17 oktober 2022 als jongerenvertegenwoordiger. Dit betekent dat vanaf het moment dat je verkozen bent, het ook echt begint. Check het proceduredocument voor de uitgebreide informatie over het proces.


en verder...

Gemiddeld ben je 20-24 uur per week bezig met de functie. Soms minder omdat het bijvoorbeeld vakantietijd is en geregeld meer als er bijvoorbeeld veel gastlessen, een eigen project of grote conferenties gepland staan. De meeste jongerenvertegenwoordigers combineren hun functie met een studie en/of parttimebaan. Het is een flinke kluif, dus bedenk goed of je hier twee jaar lang de tijd voor hebt. Maar onthoud ook dat je er ontzettend veel waardevolle ervaring en een groot netwerk voor terugkrijgt!

Voorwaarden om je verkiesbaar te kunnen stellen zijn:

 • je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed;
 • je bent op 22 augustus 2022 minimaal 18 en maximaal 24 jaar;
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit**;
 • je bent bereid je gemiddeld 20-24 uur per week in te zetten voor een periode van twee jaar;

We kijken naar jouw sterke punten, je motivatie en ruimte voor ontwikkeling. M/V/X, opleiding of geen opleiding, waar je ook woont en wat je achtergrond ook is; iedereen is welkom. Als jij drempels ervaart, kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.


doen?

Lever dan uiterlijk zondag 21 augustus 2022 om 23.59 uur je sollicitatie (CV + motivatie) in via dit formulier Jouw motivatie mag in vrije vorm worden toegelicht. Let er daarbij op dat een filmpje maximaal 2 minuten mag duren. Een brief of andere vorm is evengoed welkom. Zorg dat je, in welke vorm dan ook, in ieder geval onderstaande punten uitlicht:

 • waarom jij jongeren wilt vertegenwoordigen;
 • waarom jij interesse hebt in de VN, in internationale samenwerking en in mensenrechten en veiligheid;
 • hoe jij met jongeren het gesprek wil aangaan over de onderwerpen mensenrechten en veiligheid.


over njr

NJR is hét jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vorm geven aan onze wereld.

Kijk ook op www.jongerenvertegenwoordigers.nl. Hier vind je ook informatie over alle jongerenvertegenwoordigers en de werkgroepen. Of neem een kijkje op Instagram.


nog vragen?

Bekijk de FAQ of neem contact op met Ilja.

phone 030-230 3575

email [email protected]

Connect op LinkedIn


* We vliegen alleen als dat absoluut noodzakelijk is. Waar mogelijk gebruiken we de trein of leggen we digitaal contact. CO2-uitstoot van alle reizen wordt gecompenseerd.

**Ben je Nederlands, woon, werk en/of studeer je hier, maar beschik je niet over een paspoort? Neem contact op, dan kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.

deze mensen gingen je voor

Manal Moussane

jongerenvertegenwoordigers worden ondersteund door

Hanna Scheffer

Josine van Kemenade

Ilja Schurink