jongerenvertegenwoordiger europese zaken

Wil jij de stem van de Nederlandse jongeren over Europa en de toekomst van de Europese Unie laten horen aan politici en beleidsmakers? Word dan jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken!


Ervaringen uitwisselen en werken aan verandering met andere jongeren en beleidsmakers in Brussel, Parijs, Praag en Wenen? Aan de slag met jeugdbeleid, maar ook thema’s als discriminatie en uitsluiting, inclusiviteit, kansen op de arbeidsmarkt, onderwijs, mentale gezondheid, migratie, klimaatverandering en duurzaamheid? In gesprek met jongeren over Europa en wat Europa in de levens van jongeren betekent?

Als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken vorm je de brug tussen jongeren en de (Europese) politiek. Je gaat actief op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren en bespreekt die met onder andere ministers, Europarlementariërs  en beleidsmakers. Een geweldige kans om op het hoogste niveau impact te kunnen maken, en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.


als jongerenvertegenwoordiger:

 • vertegenwoordig je voor twee jaar officieel de stem van Nederlandse jongeren in Europa;
 • geef je workshops en gastlessen en spreek je duizenden jongeren per jaar;
 • ontwikkel je vaardigheden in lesgeven, debatteren en lobbyen;
 • leer je spreken voor zowel politici als jongeren;
 • neem je deel aan internationale bijeenkomsten*;
 • bouw je een breed en internationaal netwerk op;
 • werk je samen met jongeren over de hele wereld;
 • krijg je een maandelijkse vergoeding van €600,- bruto (sinds 2021 is dit de standaard vergoeding voor jongerenvertegenwoordigers) en worden je reiskosten in binnen- en buitenland vergoed.


in nederland

Als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken houd je je bezig met je raadt het al: Europa! Dat geeft je de mogelijkheid om zowel de breedte als diepte in te gaan. In de twee jaar dat je actief zult zijn als Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken heb je de mogelijkheid om met je eigen ideeën over de positie van jongeren in Europa en met thema's als inclusiviteit en duurzaamheid en andere actuele maatschappelijke onderwerpen aan de slag te gaan. Verder zul je veel met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tafel zitten.


in het buitenland

Alles wat je hoort en verzamelt, bespreek je met jongeren en politici uit alle Europese landen op conferenties in binnen- en buitenland. Zo ben je betrokken bij de European Youth Dialogue. Elk half jaar heeft de EU een andere voorzittend land, dat een conferentie organiseert over de ontwikkeling van de positie van Europese jongeren op het gebied van bijvoorbeeld inclusiviteit, duurzaamheid of jongerenparticipatie, waarbij input wordt gegeven aan relevante Europese beleidsmakers. Het komend jaar zijn de voorzitters Tsjechië, Zweden en daarna Spanje. Voor deze conferenties zit je geregeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de tafel om op gelijke voet te overleggen en strategieën te bespreken. Zo ging het het afgelopen jaar over inclusiviteit en duurzaamheid en hoe deze onderwerpen voor jongeren spelen op lokaal, nationaal en Europees/internationaal niveau.

Ook vertegenwoordig jij de organisatie NJR naar het European Youth Forum (de Europese koepel van jongerenorganisaties) en bezoek je ieder half jaar hun Algemene Vergaderingen. Daar praat je actief mee over beleidsstukken en papers over bijvoorbeeld jeugdrechten, jeugdwerkloosheid, onderwijs en andere actuele thema’s. Je duikt diep in de stof en vergadert en lobbyt tijdens deze bijeenkomsten actief mee.

Verder ben je niet alleen de brug tussen jongeren en de politiek, maar vorm je ook de brug tussen andere jongeren. Met het project EyoU breng je Nederlandse Europarlementariërs en jongeren samen zodat zij het gesprek op gelijke voet met elkaar aan kunnen gaan. Je organiseert sessies in Brussel met hen en Nederlandse jongeren over allerlei actuele thema’s. Dit project staat nog in de kinderschoenen, maar er is veel mogelijk! Als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken zul je verder werken aan het opbouwen en uitbouwen van EyoU. Zelf ga je tot slot actief op zoek naar andere plekken binnen Europa waar we de stem van Nederlandse jongeren kunnen vertegenwoordigen.


collega’s

Dit ga je natuurlijk niet allemaal in je eentje te doen. Jouw toekomstige collega is Leah Corsmit. Zij is al meer dan een jaar bezig en kan je precies vertellen hoe je je nieuwe functie kunt aanpakken. Samen ben je onderdeel van een team van jongerenvertegenwoordigers: twee jongerenvertegenwoordigers Biodiversiteit en Voedsel, een jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en twee jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling.

Daarnaast ben je nauw betrokken bij de werkgroep Jong in Europa. Zij ondersteunen je en tijdens de tweewekelijkse meetings koppel jij je acties en ervaringen aan hen terug. Samen met hen geef je gastlessen door het hele land en online, zet je projecten op en denk je plannen uit. Daarnaast ben je betrokken bij relevante projecten van NJR en word je vanuit NJR begeleid en ondersteund door projectleider Hanna Scheffer.


procedure

Als je voor deze functie solliciteert doorloop je een uitgebreide sollicitatieprocedure met onder andere een voorronde en een campagne. Tijdens de voorronde krijg je de kans om jezelf te presenteren en mini gastles te geven over een eigen gekozen European Youth Goal. De twee kandidaten die daar als beste uitkomen voeren een publieke campagne.

Houd in elk geval rekening met sollicitatiegesprekken in week 35 of 36 (tussen 29 augustus en 9 september), de voorronde op zaterdag 17 september in LAB111 te Amsterdam, de trainingsweek van 26 tot en met 29 september en de campagnetijd van 6 tot en met 13 oktober. De finale zal plaatsvinden op 13 oktober 2022 in Pakhuis de Zwijger, waar jij een finalepitch geeft. Zo start je op 17 oktober 2022 als jongerenvertegenwoordiger. Dit betekent dat vanaf het moment dat je verkozen bent, het ook echt begint. Check het proceduredocument voor de uitgebreide informatie over het proces.


en verder...

Gemiddeld ben je 20-24 uur per week bezig met de functie. Soms minder omdat het bijvoorbeeld vakantietijd is en geregeld meer als er bijvoorbeeld veel gastlessen, een eigen project of grote conferenties gepland staan. De meeste jongerenvertegenwoordigers combineren hun functie met een studie en/of parttimebaan. Het is een flinke kluif, dus bedenk goed of je hier twee jaar lang de tijd voor hebt. Maar onthoud ook dat je er ontzettend veel waardevolle ervaring en een groot netwerk voor terugkrijgt!

Voorwaarden om je verkiesbaar te kunnen stellen zijn:

 • je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed;
 • je bent op 22 augustus 2022 minimaal 18 en maximaal 24 jaar;
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit**;
 • je bent bereid je gemiddeld 20-24 uur per week in te zetten voor een periode van twee jaar;

We kijken naar jouw sterke punten, je motivatie en ruimte voor ontwikkeling. M/V/X, opleiding of geen opleiding, waar je ook woont en wat je achtergrond ook is; iedereen is welkom. Als jij drempels ervaart, kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.


doen?

Lever dan uiterlijk zondag 21 augustus 2022 om 23.59 uur je sollicitatie (CV + motivatie) in via dit formulier Jouw motivatie mag in vrije vorm worden toegelicht. Let er daarbij op dat een filmpje maximaal 2 minuten mag duren. Een brief of andere vorm is evengoed welkom. Zorg dat je, in welke vorm dan ook, in ieder geval onderstaande punten uitlicht:

 • waarom jij jongeren wilt vertegenwoordigen;
 • waarom jij interesse hebt in de EU, Europese samenwerking en de positie van jongeren in Europa;
 • hoe jij met jongeren het gesprek wil aangaan over de Europese Unie


over njr

NJR is hét jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vorm geven aan onze wereld.

Kijk ook op www.jongerenvertegenwoordigers.nl. Hier vind je ook informatie over alle jongerenvertegenwoordigers en de werkgroepen. Of neem een kijkje op Instagram.


nog vragen?

Bekijk de FAQ of neem contact op met Ilja.

phone 030-230 3575

email [email protected]

Connect op LinkedIn


* We vliegen alleen als dat absoluut noodzakelijk is. Waar mogelijk gebruiken we de trein of leggen we digitaal contact. CO2-uitstoot van alle reizen wordt gecompenseerd.

**Ben je Nederlands, woon, werk en/of studeer je hier, maar beschik je niet over een paspoort? Neem contact op, dan kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.

deze mensen gingen je voor

Leah Corsmit

Leverne Nijman

jongerenvertegenwoordigers worden ondersteund door

Hanna Scheffer

Josine van Kemenade

Ilja Schurink