do's en don'ts bij social media gebruik

bouwsteen 1: voor en door jongeren

1 van NJR's succesfactoren in het werken met jongeren is: benader en ontmoet jongeren daar waar ze in eerste instantie zijn. En dat is onder andere online! Daarom hieronder een rijtje tips om jouw online communicatie en social media presence een boost te geven.

#klaretaal
Zorg dat je begrijpelijk bent voor je achterban door spreektaal te gebruiken en jargon en afkortingen te vermijden.

#vindjedoelgroep
Onderzoek op welke social media jouw doelgroep te vinden is en zorg dat jij hier ook aanwezig bent.

#trending
Houd trends in de gaten en speel hierop in. Bedenk daarnaast ook of je post of een artikel dat je wil delen nog steeds up-to-date is.

#lessismore
Wees concreet, zo houd je de aandacht erbij.

#challengeaccepted
Bedenk een leuke challenge om een onderwerp onder de aandacht te brengen en/of om je bereik te vergroten.

#doublecheck
Ga voor je iets post nog even na of iets gevoelig kan liggen bij bepaalde partijen. Je mag best kritisch zijn en je stem laten horen, maar zorg ervoor dat je wel inclusief en toegankelijk blijft.

geel.jpg

#instado’s


- Zorg voor aansprekende foto’s van goede kwaliteit (portretfoto’s doen het vaak goed, hiervoor kun je een goede camera gebruiken of de portretmodus op je telefoon).
- Gebruik (ironische) hashtags, bij voorkeur hashtags die veel worden gebruikt (kijk bij vergelijkbare accounts welke hashtags zij gebruiken).
- Verwijs naar de ‘link in bio’ in plaats van een url toe te voegen aan je post, die zijn namelijk niet klikbaar.
- Ontwerp een aantrekkelijke grid (= je overzicht van vaste posts), door bijvoorbeeld je posts van tevoren in te plannen.

#instadont’s


- Gebruik geen foto’s van stories als post.
- Zet niet te veel tekst in de visual.
- Post niet te veel groepsfoto’s (als je toch een groepsfoto van een evenement wil posten, kun je mensen aansporen om zichzelf of bekenden te taggen).JLA_afbeeldingen2 (1).png

tip uit de praktijk


Op zoek naar meer advies om je online communicatie effectiever en interessanter te maken? Wij halen altijd veel inspiratie uit de tips & tricks van Frankwatching.meer lezen over het betrekken van je achterban?klik op een bouwsteen voor meer tips!