De coronacrisis heeft een enorm effect op werkgelegenheid. Dat is geen verrassing meer. Vooral veel jongeren zagen hun baan gecancelled worden. Dit komt doordat jongeren voornamelijk korte contracten of flexcontracten krijgen. Wanneer het minder gaat met een bedrijf, zijn jongeren de eersten die ze laten gaan. En zo zitten we dus met snel stijgende jeugdwerkeloosheid.


Ja, daar sta je dan: bijbaan kwijt, crisis, weinig nieuwe banen en geen perspectief. Wat gebeurt er als jongeren hun baan kwijtraken? Is er voldoende sociaal vangnet? Krijg je zomaar een uitkering? Dit zijn allemaal goeie vragen en uiteindelijk ook politieke besluiten.


allesispolitiek.jpg


Voorstanders van flexcontracten zeggen dat het fijn is dat jongeren vrijheid hebben. Wil je een andere baan? Dan zeg je je flexcontract makkelijk op. Tegenstanders vinden dat het flexcontract te weinig zekerheid biedt. Dat kan weer leiden tot stress, schulden en afhankelijk zijn van je ouders.


Wat vind jij? Moet de politiek meer doen om vaste contracten de norm te maken? Of flex jij liever lekker door?


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.


ALLES = POLITIEK, ook dit...


3 dingen die jij nog niet wist over flexcontracten


Wist je dat…

  1. het aantal werkende jongeren tussen februari 2020 en juni 2020 is gedaald met ongeveer 140.000?
  2. ongeveer 80% van de jongeren tot 25 jaar een flexcontract heeft?
  3. er ook veel jongeren zijn die liever een flex- dan een vast contract hebben? Ze zijn dan minder ‘verplicht’ om te werken en zitten contractueel niet vast aan een vast aantal uren.


hier lees je meer over flexcontracten
terug naar ALLES = POLITIEK