Een pilletje poppen op een festival. Misschien klinkt het je als muziek in de oren. Misschien moet je er helemaal niks van hebben. Feit is dat de drugsindustrie in Nederland enorm is. Vooral de verkoop van xtc is booming. En… verboden.


In Nederland gaan we uit van drie wetten: de Opiumwet, de Geneesmiddelenwet en de Warenwet. De Opiumwet maakt onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. Een voorbeeld van een softdrug is wiet en een voorbeeld van een harddrug is xtc. Harddrugs, zoals xtc, zijn verboden voor bezit, gebruik en handel. In de praktijk is het zo dat je met één pilletje niet gepakt wordt. Het is zelfs mogelijk om je xtc te laten testen in kantoren van verslavingszorginstellingen. Zo houd je de kwaliteit van de drugs in de gaten en tegelijk krijg je daar info over de risico's en effecten van xtc.


allesispolitiek.jpg


Omdat de productie van xtc op het moment illegaal is, worden de chemische afvalstoffen vaak stiekem gedumpt. Dat is gevaarlijk voor mens en milieu. Daarnaast is de kwaliteit van xtc niet altijd te controleren. Oftewel: ook gevaarlijk.


Voorstanders van het legaal maken van een drug als xtc vinden dat dat goed is voor de veiligheid. De kwaliteit van het product kun je beter in de gaten houden als je weet waar het vandaan komt. Daarnaast zijn zij vaak van mening dat xtc minder schadelijk is voor de gezondheid dan bijvoorbeeld alcohol. Ook zeggen zij dat de illegale dump van afvalstoffen zo tegengehouden wordt, criminaliteit zou afnemen en het maakt het beleid van de overheid duidelijker (want: testen mag wel maar bezit niet?).

Tegenstanders zijn bang dat de lagere drempel voor drugsgebruik zorgt voor meer verslaafde jongeren. Zij zeggen: xtc is juist gevaarlijker dan bijvoorbeeld alcohol, want het is lastiger te doseren en de acute risico's zijn veel groter.


Maar wat vind jij? Moet het kunnen, legaal een pilletje? Of niet?


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.


ALLES = POLITIEK, ook dit...


3 dingen die jij nog niet wist over drugs


Wist je dat…

  1. het gehalte MDMA in xtc vroeger 80 mg was maar het nu rond de 170 mg ligt? Dit komt doordat de gebruikershoeveelheid gebaseerd is op het aantal pillen en niet op het aantal milligram!
  2. xtc in principe niet lichamelijk verslavend is? Geestelijke afhankelijkheid komt wel vaak voor: veel jongeren vinden feestjes zonder xtc na een tijdje niet meer leuk!
  3. bijna 25% van de 20 tot 24-jarigen ervaring heeft met xtc?


hier lees je meer over drugsterug naar ALLES = POLITIEK