De pil, condoom, spiraaltje… Allemaal beschermen ze je tegen ongewenste zwangerschappen. En deze soorten anticonceptie hebben nog wat in gemeen: ze kosten allemaal geld.


Neem de pil. Die wordt vergoed tot de leeftijd van 18. Gewoon, vanuit de basisverzekering en zonder eigen risico. Tussen de 18 en 20? Wel vergoed, maar vanuit je eigen risico. En ben je 21 of ouder, dan zit de pil niet meer in het basispakket en moet je ‘m dus zelf betalen. Condooms worden (bijna) nooit vergoed vanuit het basispakket. Moet je ook zelf voor dokken dus.


allesispolitiek.jpg


Dat is al lange tijd voer voor discussie. Vorig jaar kwam het tot een hoogtepunt toen er een rechtszaak tegen de staat werd aangespannen om anticonceptie gratis te maken. De organisaties die dat initiatief namen, zeggen: anticonceptie is geen luxe, maar een recht. Want wat als je geen geld hebt voor anticonceptie? Mag je dan geen seks hebben? Hoe pakt dat in de praktijk uit?


Tegenstanders van gratis anticonceptie vinden dat alleen medicijnen met een medische noodzaak thuishoren in het basispakket. Zij vinden dat de pil daar niet onder valt. Ook hangt er een flink prijskaartje aan voor de staat.


Wat vind jij? Moet anticonceptie voor iedereen gratis beschikbaar zijn? Of vind jij dat je daar zelf (financieel) verantwoordelijk voor bent? Jouw stem maakt impact.


check de Jongerenkieswijzer

en kom erachter welke partijen jouw mening delen.3 dingen die jij nog niet wist over anticonceptie


Wist je dat…

  1. 8% van de Nederlandse vrouwen door geldgebrek de afgelopen 10 jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht
  2. de pil vroeger wel in het basispakket voor volwassenen zat? In 2011 is het wegbezuinigd waarmee ongeveer 32 miljoen euro per jaar werd bespaard.
  3. voor het plaatsen van een spiraaltje alleen een eigen risico geldt als dit wordt gedaan door een gynaecoloog? Bij plaatsing door de huisarts of verloskundige betaal je geen eigen risico.


hier lees je meer over anticonceptie
terug naar ALLES = POLITIEK