Alles wat je om je heen ziet, is politiek. De huizenprijzen die de pan uit rijzen, het openbaar vervoer in je dorp, de openingstijden van de clubs en kroegen... Dat zijn allemaal beslissingen van de politiek. Landelijk - maar ook lokaal. De gemeenteraad van je dorp of stad maakt beslissingen over jóúw omgeving. Maar we get it: politiek is soms best wel ingewikkeld.


Daarom hebben we je het wat makkelijker gemaakt. Hier vind je links naar verschillende kieswijzers, meer info over thema’s die jou als jongere aangaan én tips om je wat beter te verdiepen in de politiek. Vind jij het belangrijk dat er serieuze aandacht komt voor jongeren en hun toekomst? Laat van je horen op 16 maart. Stem!


doe mee!

Wil jij je volgers/vrienden/familie duidelijk maken dat stemmen voor de Gemeenteraadsverkiezingen héél belangrijk is? Deel een foto met de hashtag #allesispolitiek of deel onze visuals. Download de toolkit en doe mee! Wil je snel een afbeelding delen? Copy + paste 'm dan makkelijk vanaf deze pagina.


allesispolitiek.jpg


handige kieswijzers

IZI Solutions - Ontdek wat je met jouw stem allemaal kan bereiken!

ProDemos - Check of jouw gemeente een kieswijzer van ProDemos heeft

... of ga naar de website van je gemeente, daar vind je meer info over stemtools.


ook interessant

#jonggestemd - Met deze hashtag wil BVjong zo veel mogelijk aandacht van jongeren krijgen voor lokale gemeentepolitiek.

KiesWijzer (podcast) - Geen tijd om alle verkiezingsprogramma's door te lezen? Geen zorgen: dat doet KiesWijzer voor je. In iedere aflevering hoor je belangrijkste punten van iedere partij.

Stem op een jongere - Wat willen we? Meer jongeren in de politiek! Wanneer willen we dat? Snel een beetje. Dat maakt deze stichting makkelijker voor je met een duidelijk overzicht van verkiesbare jonge mensen.

Represent Jezelf - Want: niks doen is geen optie. Represent jezelf.

De Kiesmannen - Met campagnes, shows en podcasts informeren ze jonge mensen over maatschappelijke thema's én verkiezingen.


zwart.jpg


verkiezingsfestivals

De gemeenteraad, hoe zit dat precies? En waarom moeten jongeren daar eigenlijk voor stemmen? Dat ontdekken jongeren van 10 mbo's in Nederland zelf tijdens onze Verkiezingsfestivals. Hier vind je meer over deze festivals in samenwerking met ProDemos. We zoeken ook nog vrijwilligers die helpen tijdens de festivals. Wat voor jou? Geef je snel op. (Je krijgt een vergoeding!)


word hét gezicht van Alles = Politiek in jouw gemeente!

Spread the word! Vind jij het - net als wij - belangrijk dat er zo veel mogelijk jongeren gaan stemmen in maart? Word hét gezicht van Alles = Politiek in jouw gemeente! Wil je hier eerst meer over weten? Lees dan hier verder.


geel.jpg


5 redenen waarom jij moet gaan stemmen


1. Jouw stem kan je leven veranderen

Jouw stem kan ervoor zorgen dat de partij die wil investeren in openbaar vervoer de grootste wordt. Dat de winkels en clubs langer openblijven. Dat je een baan gaat vinden of dat je niet meer achterlijk veel geld betaalt voor je studentenkamer. Wat vind jij belangrijk?


2. Je kan wel een wandeling gebruiken

Opstaan en gaan! Check waarismijnstemlokaal.nl en aan de wandel, jij!


3. Als jij niet stemt, doet een ander het wel

Jij kunt laten horen wat belangrijk is voor jóú. Doe je dat niet? Dan doet een ander 't wel. En die ander vindt hele andere dingen belangrijk. Stel je voor! Niet stemmen is een gemiste kans, dus.


4. Je bent een influencer

Ga je stemmen? Dan motiveer je je buurmeisje, studiegenoot of achterneef ook! Hoe meer jongeren in jouw gemeente gaan stemmen, hoe meer aandacht ze (we!) krijgen van de politiek. Ga het gesprek aan!


5. Je krijgt geen herkansing

Je moet nú stemmen. Dit jaar. Na iedere verkiezingen zijn er jongeren ontevreden met de uitslag en dan hebben ze spijt dat ze niet zijn gaan stemmen. Moet er wat veranderen in je gemeente? Dan moet je dat nu laten weten. Gun onze generatie jouw stem!


deze campagne wordt ondersteund door