jargonbrigade

De jargonbrigade wil dat politici klare taal spreken! Door moeilijk taalgebruik is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. Daarom trekt de jargonbrigade erop uit om het taalgebruik van politici te beoordelen.


De politicus die voor jongeren wél heldere taal gebruikt, krijgt de Klare Taalprijs. Lange zinnen, vage praatjes en moeilijke woorden worden ontmoedigd met de Zwetsprijs.

2002-2015

In 2015 en daarvoor was de jargonbrigade actief tijdens de jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Op basis van deze debatten werd bepaald wie ervandoor gingen met de Klare Taalprijs en Zwetsprijs.


vanaf 2020

Vanaf 2020 analyseert een werkgroep van jongeren het taalgebruik van alle fractievoorzitters. Per prijs worden er verschillende politici genomineerd door de werkgroep. Daarna barst een online verkiezing los en kunnen jongeren uit heel Nederland meebepalen wie de uiteindelijke winnaars worden. De werkgroep roept de winnaars vervolgens op Verantwoordingsdag ter verantwoording voor hun taalgebruik en reikt de prijzen uit.

ontvangers van de Zwetsprijs

ontvangers van de Klare Taalprijs