jargonbrigade

De Jargonbrigade wil dat politici klare taal spreken! Door moeilijk taalgebruik is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. Daarom trekt de Jargonbrigade erop uit om het taalgebruik van politici te beoordelen.


De politicus die voor jongeren wél heldere taal gebruikt, krijgt de Klare Taalprijs. Lange zinnen, vage praatjes en moeilijke woorden worden ontmoedigd met de Zwetsprijs.

2020

In 2020 zal de jargonbrigade politici ter verantwoording roepen voor hun taalgebruik op Verantwoordingsdag (20 mei 2020). Voorafgaand aan Verantwoordingsdag selecteert een werkgroep met jongeren welke politici in aanmerking komen voor de Klare Taalprijs en de Zwetsprijs. Vervolgens breekt er online een verkiezing los, waarbij jongeren mogen stemmen op hun favoriete politicus voor de Klare Taalprijs en de Zwetsprijs.

Wil je meebepalen wie de winnaars worden in 2020? Houd onze Instagram dan goed in de gaten!

2002-2015

In 2015 en daarvoor was de jargonbrigade aanwezig tijdens de jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Op basis van deze debatten werd bepaald wie de Klare Taalprijs en de Zwetsprijs won.

Ontvangers van de Zwetsprijs

Ontvangers van de Klaretaalprijs