Jargonbrigade-def

Jargonbrigade

De Jargonbrigade neemt jaarlijks de kamerleden van de Tweede kamer onder de loep! De brigade reikt de 'Zwetsprijs' voor het meest wartaal sprekende kamerlid en de 'Klare Taalprijs' voor het duidelijkst sprekende kamerlid uit.

Jargonbrigade 2012
Bram van Ojik (Groenlinks) mag zich volgens de Jargonbrigade van NJR de grootste zwetser van de Tweede Kamer noemen. Alexander Pechtold (D66) wist met zijn heldere verhaal de Jargonbrigade te overtuigen. Hij ging voor de derde keer naar huis met de Klaretaalprijs. De jonge brigadiers reiken deze prijs jaarlijks uit aan de politicus die zijn of haar boodschap het duidelijkst kan verwoorden en niet verzandt in onbegrijpelijk jargon. De inmiddels gevreesde Zwetsprijs is bestemd voor de politicus die op deze punten het slechtst scoort.

Voor de negende keer nam de Jargonbrigade gisteren en vandaag plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Met kladblokken in de hand wisten de brigadiers aardig wat uitspraken te noteren.

Aan het eind van de dag maakten de brigadiers de balans op en kwamen ze met het eindoordeel. "Bram van Ojik verdient de Zwetsprijs omdat hij enorm langdradig is. Daarnaast gebruikt hij veel afkortingen zoals AWBZ, Wmo, pgb", aldus de brigadier Joran Lemke (15), "ook zijn slechte uitspraak en lange zinnen maakten het voor ons onmogelijk om quotes op te schrijven." Een tip heeft de Jargonbrigade ook nog voor de politicus: "Als uw betogen net zo kort en krachtig zouden zijn als uw tweets, maakt u volgend jaar zeker kans op de Klaretaalprijs."

Pechtold wist voor de derde keer de Jargonbrigade te overtuigen met zijn klare taal. "Politiek is voor de jongeren vaak erg moeilijk te begrijpen maar Alexander Pechtold legt de begrippen en afkortingen op een duidelijke manier uit", verklaart Jargonbrigadier Yousra Chaabane (16). Volgens de Jargonbrigadier, Roberto Kist (17) die ook vorig jaar in de brigade zat, gebruikte de D66-voorman ook dit jaar weer humor: "Voor een historicus heeft u een bijzonder slecht korte termijngeheugen." Pechtold ging in 2011 en 2008 ook al met de Klaretaalprijs naar huis. Een unicum.

Zwetsprijs

De Jargonbrigade benadrukt dat de Zwetsprijs gezien moet worden als een aanmoedigingsprijs. Hiermee wil NJR de politiek toegankelijker maken voor jongeren en politici stimuleren om begrijpelijke taal te spreken. De brigadiers hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. Ze hopen dat hun aanwezigheid in de Kamer politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat.

Klik hier (Wikipedia) voor de winnaars en verliezers van voorgaande jaren.