Jesse Klaver en Geert Wilders mogen met trots terugkijken op de Algemene Politieke Beschouwingen. Bij hoge uitzondering kende de Jargonbrigade van NJR namelijk zowel de fractievoorzitter van de PVV- als de  GroenLinks-voorman de Klare Taalprijs toe. De jonge brigadiers reiken deze prijs jaarlijks uit aan de politicus die zijn of haar boodschap het duidelijkst kan verwoorden en niet verzandt in onbegrijpelijk jargon. De Zwetsprijs, tegenhanger van de Klaretaalprijs, werd dit jaar voor de derde keer op rij verdiend door Halbe Zijlstra.

Voor het veertiende jaar nam de Jargonbrigade plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Met kladblokken in de hand wisten de brigadiers aardig wat uitspraken te noteren. Zo werd er gesproken over ‘ordentelijk’, ´tomeloze Haagse controledrang´ en ‘electoraal tarief’. Met name Halbe Zijlstra gebruikte volgens de jongeren te moeilijk taalgebruik. Brigadier Frederique (17): “Hij gebruikte onnodig moeilijk taalgebruik en was soms eentonig waardoor zijn verhaal langdradig overkwam. Vergeleken met de andere voorzitters vonden we hem het moeilijkst te volgen”.   

Aan de andere kant van de medaille maakten de brigadiers ook de balans op over de duidelijkste spreker. De acht brigadiers vonden allen Geert Wilders en Jesse Klaver het beste, maar besloten na hun eigen levendige debat dat er geen meerderheid te vinden was en dat het, voor het eerst in de geschiedenis, een gelijkspel zou worden. “Ze zijn heel verschillend van elkaar: Jesse Klaver is jong en fris, hij was rustig, duidelijk en concreet en gericht op oplossingen. Geert Wildersis één van de beste in het overbrengen van zijn mening, spreekt de taal van de jongeren en is juist zeer fel in het debat. We vonden ze allebei goed en konden geen beslissing maken tussen deze verschillende stijlen en vonden daarom dat ze de prijs moesten delen”,  aldus Brigadiers Sabine (15) en Sander (17).

Helaas was Wilders direct na het debat vertrokken, dus kon de prijs alleen aan Jesse Klaver uitgereikt worden. Klaver reageerde blij verrast en ging er snel vandoor met de beker: ‘Wilders debatstijl vind ik walgelijk, dus ik neem deze beker snel mee!”, aldus Klaver.

Jargonbrigade
Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. De Jargonbrigade wil de politiek toegankelijker maken voor hen en politici stimuleren om begrijpelijke taal te spreken. De brigadiers hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. Ze hopen dat hun aanwezigheid in de Kamer politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat. 

NJR
NJR is het jongerennetwerk van Nederland die jongeren wil verbinden met elkaar, met hun eigen sterke punten en met de organisaties die vormgeven aan onze wereld.

Voor foto’s van de Jargonbrigadiers en de prijsuitreiking, kijk hier.

Posted
AuthorNJR