NJR-reporter Vincent ging langs bij de Ik Ben Geweldig-activiteit van Meryem. Dit is zijn verhaal. 

Een persoon maakt het verschil, zo bleek maar weer vandaag. Het is zondag 7 juni als ik op de fiets stap en richting Overvecht begin te trappen. Onder het spoor, naar links… maar, waar nu? Per sms krijg ik doorgestuurd: ‘Speeltuin de Watertoren’. Na enkele minuten vind ik een watertoren en een speeltuin: Bingo!

Meryem hoorde een tijd terug over Ik Ben Geweldig, een NJR-project dat jongeren stimuleert iets te doen voor een ander. Ze besloot een plan te bedenken voor haar buurt. Waarom geen Bingo voor Marrokaanse vrouwen? Zo gezegd, zo gedaan. Meryem schreef het idee uit en diende het in bij Ik Ben Geweldig. Haar plan werd bekeken en vandaag uitgevoerd. Met hulp van Stichting Jou, Wijk & Co  en vele vrijwilligers zijn een bingo set plus barbecue klaargezet voor de enthousiaste vrouwen die gekomen zijn. Zo maakt één persoon een verschil!

“Het is echt gezellig en geeft iedereen een gevoel van saamhorigheid. Alle vrijwilligers hier zoals Ahlan zijn 100% kanjers. Deze kanjers zetten zich op vrijwillige basis in voor anderen.”
- Hanae

Bij binnenkomst word ik door Meryem aan iedereen voorgesteld en krijg ik allerlei lekkernijen aangeboden. De sfeer zit er goed in, iedereen die ik spreek is vrolijk. De kinderen van de dames die aan de Bingo meedoen kijken enthousiast toe, terwijl hun moeders ijverig bezig zijn met de scorekaarten. “Het is echt heel leuk dat ze dit doen”, zegt het meisje dat naast me zit terwijl ik toekijk. Vele vrijwilligers lopen heen en weer en voorzien iedereen van een drankje of hapje. 

"Dames, als je foutief ‘Bingo’ roept, dan moet je een liedje zingen! Dus je moet goed opletten, laten we beginnen.”
- Meryem

Zelf heb ik er nooit bij stilgestaan, dat iets als ‘Bingo’ in andere culturen helemaal niet vanzelfsprekend is. Nu wil ik niet pretenderen dat het mij met de paplepel is ingegoten, maar voor mij is het wel een bekend fenomeen. Meryem moet lachen als ik haar dit vertel; in de Arabische cultuur is het vrij onbekend, vandaar haar idee. “De uitleg over het spel ga ik daarom ook zowel in het Nederlands als Arabisch doen, zo snapt iedereen het.” 

“Het richt zich op elkaar, als gemeenschap. Iedereen is welkom en we hebben er veel zin in. Het is echt heel erg leuk dat een initiatief als dit de ruimte krijgt. Er zijn genoeg vrijwilligers maar geld is vaak een probleem.”
- Souad (Wijk & Co)

Meryem kijkt me aan: “Als je een goed idee hebt, stuur dit dan op naar Ik Ben Geweldig! Dan kun jij ook iets terugdoen voor jouw buurt.” Als jongere kun jij een plan indienen bij Ik Ben Geweldig, waarna het bekeken wordt. Is jouw plan ‘geweldig', dan maak jij kans op een budget van € 1000,- om het uit te voeren!

“Het is simpelweg wat terug doen voor de gemeenschap. Wij staan hier samen te barbecueën voor de vrouwen van onze buurt. Het is echt goed om te zien, daarom steunen wij Ik Ben Geweldig en verspreid ik de flyers tijdens ons werk.”
- Abdel en Hamid (Stichting Jou / mannen van de barbecue)

Terwijl een dame in de prijzen valt, bedank ik de organisatie en ga ik er weer vandoor. Een hoop gezelligheid en gastvrijheid heb ik mogen ervaren, de zon schijnt en ik voel me ‘geweldig.’

Tekst: Vincent Veenenberg

Posted
AuthorNJR