Nederlandse jongeren hebben duidelijke plannen voor de toekomst

Vandaag om 13:00 uur opende NJR de 20e editie van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede kamer in Den Haag.

Het debat werd geopend door dagvoorzitter Khadija Arib (Kamerlid PvdA en ondervoorzitter Tweede Kamer), die het Nationaal Jeugddebat voor het tweede jaar achtereen voorzit. Zij sprak de jongeren voor het debat wat moed in: “Ik heb er alle vertrouwen in dat we vandaag weer een mooi debat met elkaar gaan hebben.” Ook NJR voorzitter Jasmin Schous sprak hen met inspirerende woorden toe: “Alles wat hier vandaag gebeurt wordt vastgelegd en gaat ook voor altijd de geschiedenisboeken in als het 20ste Nationale Jeugddebat. Pak jouw moment want niemand kan je deze ervaring meer afnemen!"

Debat Mantelzorg
Het eerste debat van de dag werd afgetrapt door staatssecretaris van Rijn. Hij debatteerde met de ‘rode fractie’ over mantelzorg. Deze jongeren maakten zich sterk voor meer aandacht voor (jonge) mantelzorgers, onder andere via een scholencompetitie, challenges via telefoon apps en een groot feest in bijvoorbeeld het Ziggo Dome. Dit alles met als doel om mantelzorg onder jongeren bekender te maken, want deze vorm van zorg wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.

Staatssecretaris van Rijn was onder de indruk van de plannen van de jongeren en deed een toezegging om samen met NJR en fractie rood hun voorstel verder uit te werken. ‘Ik ben blij dat we nader tot elkaar zijn gekomen, zowel ons ministerie als jullie jongeren willen mantelzorg onder jongeren bekender maken. Laten we er samen over verder praten”, aldus staatssecretaris van Rijn. Fractie Rood was zichtbaar blij met deze toezegging: “We komen zo wel even bij u langs om een datum te prikken”, aldus fractie rood.

Voor één dag zijn de jongeren echte Kamerleden. Ze voeren discussie, staan klaar bij de interruptiemicrofoon en doen concrete voorstellen aan de politici. De sfeer in de Tweede Kamer is zeer positief en opgetogen.

Overige debatten
Later deze dag gingen de deelnemers nog in debat met Ted van den Bergh van de Triodos Foundation over recyclen en hergebruik. Mnister Plasterk debatteerde met de jongeren over het betrekken van jongeren bij politiek. Europarlementariër Agnes Jongerius besprek de toekomst van de arbeidsmarkt met de jongeren. Afsluitend gingen alle fracties het open debat in met Ab van der Touw van platform Onderwijs2032, om over de toekomst van het onderwijs in Nederland te praten.
 

Het Nationaal Jeugddebat duurt tot 17:00 uur en is live te volgen op www.tweedekamer.nl en op Politiek 24. Volg het Nationaal Jeugddebat ook op Twitter via #jeugddebat en @NJRjeugddebat

Jonge energie
Het besmettelijke optimisme, de stuiterende energie en het denken in kansen van jongeren is voor de bewindspersonen die deelnemen aan het Nationaal Jeugddebat altijd weer overrompelend. Het kan dus zomaar zijn dat zij overgaan tot verregaande toezeggingen, wat in het verleden ook regelmatig is gebeurd.

Nationaal Jeugddebat
In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren inspraak hebben en van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.

De deelnemers zijn eerder dit jaar tijdens provinciale jeugddebatten geselecteerd. Ze komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes, zijn van verschillende leeftijden en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.

Voor meer informatie over het Jeugddebat of om in contact te komen met een van de deelnemende jongeren, kunt u contact opnemen met Linda Janmaat via lindajanmaat@njr.nl of 06-24662380.

Posted
AuthorNJR