Landelijke prijs voor positief jeugdbeleid voor zevende keer uitgereikt

Bekijk hier de foto’s van de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal. Credits: Willeke Machiels

Gemeente Zwolle heeft zojuist de Jong Lokaal Bokaal in de wacht gesleept, dé prijs voor de gemeente die zich inzet voor positief jeugdbeleid en jongerenparticipatie. De stad versloeg hiermee Goes en Stichtse Vecht. Leon Wever, directeur jeugd van het ministerie van VWS, reikte de glimmende bokaal in Amersfoort uit. Jong Lokaal Bokaal is een initiatief van NJR en het ministerie van VWS in samenwerking met de HU.

De zichtbaar trotse wethouder jeugd, Ed Anker, mocht de grote glimmende bokaal samen met de jongeren van Jongerenraad Zwolle in ontvangst nemen. “Vanzelfsprekend ben ik ontzettend trots op deze eervolle onderscheiding. Wat mij betreft zijn het onze jongeren die deze prijs zelf verdiend hebben. We zoeken als gemeente samen met hen continu naar manieren om hen zelf kansen te geven en die ook te verzilveren. In die zin is het, zeg maar, een heel volwassen jeugdbeleid. We zeggen: denk je dat het beter kan, doe het dan. En als het even nodig is, helpen we elkaar een handje”, aldus de wethouder.

Ook voorzitter van Jongerenraad Zwolle, Henk Sikkema, is erg blij met de prijs: “Geweldig dat we gewonnen hebben, dat is een mooie beloning voor ons werk! In twee jaar tijd hebben we met de jongerenraad al veel opgebouwd en hebben we het contact met de gemeente versterkt. We zorgen nu ook dat de gemeente de jongeren beter kan vinden, in plaats van dat we alleen maar inhoudelijk advies geven.”

Juryrapport Zwolle
De uitreiking vond om 17.15 uur plaats in de HU te Amersfoort. De jury was zeer lovend over Zwolle. Zwolle bereikt met haar jeugdbeleid veel verschillende doelgroepen, ook de ‘oudere’ jongeren. Het valt op dat Zwolle een breed scala aan ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbiedt. Jongeren in Zwolle hebben de mogelijkheid om op verschillende manieren impact te hebben. Wat de jury heel bijzonder vindt, is dat de wethouder betrokkenheid laat zien door jongeren actief op te zoeken. De jury juicht toe dat Zwolle jongeren de verantwoordelijkheid geeft die ze kunnen dragen en hen ook betrekt bij complexere thema’s zoals de transitie. Hierin is de gemeente Zwolle een voorloper op andere gemeenten.

Stichtse Vecht tweede plek
Naast Zwolle waren ook Goes en Stichtse Vecht finalisten voor de Jong Lokaal Bokaal. De gemeente Stichtse Vecht mocht met een eervolle tweede prijs naar huis. Deze gemeente wordt geprezen vanwege haar duidelijke statement dat in alle projecten doorklinkt: geen project wordt uitgevoerd zonder dat jongeren daar actief aan bijdragen.

Goes derde plek en winnaar Jong Lokaal Award
De gemeente Goes viste naast het net, maar ging wel naar huis met de Jong Lokaal Award. Deze Award, bedoeld voor het meest bijzondere project, was bestemd voor het ‘Demonstratieproject Natuur en Gezondheid’, een project waarbij een natuurgebied bij Goes door jongeren en ouderen samen is omgebouwd tot een aantrekkelijk recreatiegebied waar mensen graag komen om te wandelen, sporten en elkaar te ontmoeten. Wat de jury zeer over te spreken was, is de grote aandacht voor het verbinden van jongeren en ouderen. Binnen dit project wordt zowel eenzaamheid bij ouderen, als overgewicht bij jongeren en ouderen aangepakt.

Achtergrond
De Jong Lokaal Bokaal stelt deze editie de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid. De afgelopen maanden brachten jongerenteams een bezoek aan twaalf genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Jongeren konden hiervoor zelf hun gemeenten aanmelden. De bevindingen kwamen terecht bij een deskundige jury die oordeelden dat Goes, Stichtse Vecht en Zwolle dit jaar tot de top behoren.

De Jong Lokaal Bokaal werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Winnaars waren eerder Zaanstad (2013), Westervoort (2012), Capelle a/d IJssel (2011) Oss (2010), Amsterdam (2009) en Borsele (2008).

Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR, ondersteund door het ministerie van VWS en Erasmus+. NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Kijk ook op www.jonglokaalbokaal.nl.

Posted
AuthorNJR