Goes, Stichtse Vecht en Zwolle in strijd om Jong Lokaal Bokaal
Op maandag 19 januari vindt de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal plaats, de prijs voor de gemeente die zich het meest inzet voor positief jeugdbeleid. Uit twaalf genomineerde gemeenten koos een deskundige jury drie finalisten: Goes, Stichtse Vecht en Zwolle. In de HU te Amersfoort gaan zij de strijd met elkaar aan om de Jong Lokaal Bokaal, die wordt uitgereikt door Léon Wever, directeur jeugd van het ministerie van VWS. Het evenement is een initiatief van NJR en het ministerie van VWS, in samenwerking met de HU.

Voor de zevende keer op rij brachten jongerenteams van de opleiding Pedagogiek van de Hogeschool Utrecht een bezoek aan twaalf genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. De bevindingen kwamen terecht bij een jury die oordeelde dat er drie gemeenten tot de top behoren.

De drie gemeenten zijn niet voor niets tot finalist uitgeroepen en hebben dan ook alle drie hun eigen sterke punten. Goes wordt door de jury gezien als een voorbeeld voor andere gemeenten door het diverse aanbod aan maatschappelijke en sociale jongerenprojecten en de samenhang binnen dit aanbod. Stichtse Vecht heeft haar plek in de top te danken aan het duidelijke statement van de gemeente dat in alle projecten doorklinkt: geen project wordt uitgevoerd zonder dat jongeren daar actief aan bijdragen. Zwolle is volgens de jury een voorloper op andere gemeenten als het gaat om de verantwoordelijkheid die jongeren wordt gegeven en de mate waarin jongeren worden betrokken bij complexe thema’s.

Prijsuitreiking Jong Lokaal Bokaal
Tijd: 13:00 – 17.00 (Inloop vanaf 12:30, opening vanaf 13:00, workshops tussen 13:30 en 16:00, prijsuitreiking vanaf 16:00 uur)
Locatie: HU, De Nieuwe Poort 21, Amersfoort
Kijk voor het volledige programma op www.jonglokaalbokaal.nl/nieuws  

Naast de Jong Lokaal Bokaal wordt op 19 januari ook de Jong Lokaal Award uitgereikt aan de gemeente met het meest bijzondere jongerenproject.

Achtergrond
De Jong Lokaal Bokaal stelt deze editie de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid.

De afgelopen maanden brachten jongerenteams van de opleiding Pedagogiek van Hogeschool Utrecht een bezoek aan de genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Jongeren konden hiervoor zelf hun gemeenten aanmelden. De bevindingen kwamen terecht bij een deskundige jury die Goes, Stichtse Vecht en Zwolle tot finalisten uitriepen. De jury bestond uit professionals van o.a. het Nederlands Jeugdinstituut, GGZ en Stichting Raaz. De andere genomineerde gemeenten waren: Almere, Hengelo, Houten, Leeuwarden, Pijnacker-Nootdorp, Renkum, Rijswijk en Wijk bij Duurstede.

De Jong Lokaal Bokaal wordt voor de zevende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Zaanstad (2013), Westervoort (2012), Capelle aan den IJssel (2011), Oss (2010), Amsterdam (2009) en Borsele (2008).

Meer informatie over de Jong Lokaal Bokaal is te vinden op www.jonglokaalbokaal.nl.

Posted
AuthorNJR