Den Haag – 18-09-2014

Tijdens de laatste dag van de Algemene Beschouwingen  is Alexander Pechtold (D66) door de Jargonbrigade uitgeroepen tot winnaar van de Klare Taalprijs 2014. De politicus kreeg deze prijs vanwege zijn vermogen om ingewikkelde politiek begrijpelijk te maken.

Elk jaar beoordeelt de Jargonbrigade van NJR het taalgebruik van ministers en Tweede Kamerleden. De politicus die zich het helderst uitdrukt mag de Klare Taalprijs in ontvangst nemen. Degene die juist verzandt in jargon en moeilijk taalgebruik krijgt de Zwetsprijs.

Dit jaar vond de Jargonbrigade dat Pechtold de Klare Taalprijs verdiende. Wessel Lagerweij (17): “Hij gebruikte leuke zinnen en maakte ingewikkelde politiek te begrijpen voor ons als Jargonbrigade. Hij zei bijvoorbeeld: “De enige nummers die ik kon vinden zijn de paginanummers”. Dat soort zinnen vallen op.” Het is de vierde keer dat Pechtold te prijs wint. Ook in 2012, 2011 en 2008 ging hij er met de beker vandoor.

Zwetsprijs voor Halbe Zijlstra
Dit jaar vond de Jargonbrigade dat Zijlstra de Zwetsprijs verdiende. Marten van der Maas (16): “Hij gebruikte veel jargon, zoals afkortingen, en gebruikte veel ‘uhm’s’ om zijn punt duidelijk te maken.”

De Jargonbrigade, een initiatief van jongerenorganisatie NJR, bestaat dit jaar uit elf jongeren van tussen de veertien en achttien jaar oud

Vorige winnaars

Politici die afgelopen jaren hun verhaal helder over wisten te brengen en daarom de Klare Taalprijs wonnen zijn: Diederik Samsom (2013), Alexander Pechtold (2012, 2011 & 2008), Emile Roemer (2010) en Mark Rutte (2009).

De twijfelachtige eer van de Zwetsprijs ging eerder naar Halbe Zijlstra (2013), Bram van Ojik, 2012), Sybrand van Haersma-Buma (2011) en Stef Blok (2010).

De jargonbrigadiers vinden dat jongeren de politiek ook moeten kunnen volgen, maar dat is nauwelijks te doen als politici alleen de taal spreken van jargon en kromme zinnen. Om politici te bewegen heldere taal te spreken en politiek daardoor toegankelijker te maken voor jongeren, is in 2003 de jargonbrigade in het leven geroepen door NJR.

NJR

Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Voor meer informatie over de Jargonbrigade kun je contact opnemen met Iris Becx via irisbecx@njr.nl of 030-2303575

Posted
AuthorNJR